A- A+
Ποσοστά έκπτωσης στα ενοίκια και αποζημιώσεις - Ετοιμάζεται η απόφαση

Θέμα ημερών, αν όχι ωρών, είναι η έκδοση της απόφασης για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις στα ενοίκια τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο και τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών.

Όπως έχει ήδη προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών, οι πολύ σοβαρά πληττόμενες επιχειρήσεις δεν θα καταβάλλουν ενοίκιο στους ιδιοκτήτες των ακινήτων στο α΄ δίμηνο του 2020 και οι τελευταίοι θα λάβουν αποζημίωση ίση με το 80% του μισθώματος.

Από την άλλη, οι λοιπές πληττόμενες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή για την κύρια κατοικία τους ή τη φοιτητική στέγη του παιδιού τους δικαιούνται έκπτωση 40% το ίδιο διάστημα.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα λάβουν στην προκειμένη περίπτωση αποζημίωση ίση με το 20% του μισθώματος.

Εν αναμονή της απόφασης

Στα λόγια μπορεί να προβλέπονται τα παραπάνω, ωστόσο ακόμη η σχετική απόφαση δεν έχει εκδοθεί και χιλιάδες ενοικιαστές δεν γνωρίζουν ακόμη ποια θα είναι τελικά η έκπτωση που δικαιούνται.

Το μόνο σίγουρο είναι το ύψος των ποσοστών αποζημίωσης επί των μισθωμάτων και το γεγονός ότι είναι αφορολόγητες και ακατάσχετες.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, θα διαμορφωθούν τρεις ταχύτητες στα μισθώματα στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2021:

1. Πλήρης απαλλαγή

Θα ισχύει μόνο για τα επαγγελματικά μισθώματα συγκεκριμένων κατηγοριών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα:

  • Όσες παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021
  • Κλάδος πολιτισμού και αθλητισμού
  • Τουριστικές επιχειρήσεις του τουρισμού
  • Υπηρεσίες μεταφορών.

2. Μείωση ενοικίου 40%

Θα ισχύει για τα επαγγελματικά μισθώματα των επιχειρήσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως «πληττόμενες» και για τα μισθώματα της κύριας (και φοιτητικής) κατοικίας των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

ADVERTISEMENT


3. Χωρίς καμία έκπτωση

Καμία έκπτωση στο μίσθωμα δεν θα προβλέπεται στις ακόλουθες επιχειρήσεις:

α) Για τα μισθώματα των επιχειρήσεων που συνεχίζουν ακώλυτα τη λειτουργία τους, όπως τα σουπερμάρκετ, τα φαρμακεία κ.λπ.

β)  Για τα μισθώματα κύριας κατοικίας που καταβάλλουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα (όσοι απασχολούνται σε μη πληττόμενες επιχειρήσεις), οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι επιχειρηματίες, οι έμποροι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι εισοδηματίες και κάθε άλλη κατηγορία ενοικιαστών κύριας κατοικίας.

γ) Για τα μισθώματα δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής, προσωρινής διαμονής και για μισθώσεις που αφορούν κάθε άλλο είδος χρήσης, πλην της κύριας κατοικίας εργαζομένου, του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί λόγω της αναγκαστικής διακοπής της λειτουργίας της επιχειρήσεως στην οποία εργάζεται.