A- A+
Την επόμενη εβδομάδα η διάταξη για μειώσεις ενοικίου στο α΄ δίμηνο 2021 και για επιταγές

Την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η απόφαση για τις μειώσεις ενοικίων πληττόμενων επιχειρήσεων για το πρώτο δίμηνο του 2021 και για την αναστολή εξόφλησης επιταγών.

Πρόκειται για δύο σημαντικές εκκρεμότητες που αναμένει η αγορά για να εξοφληθούν τα μισθώματα του Ιανουαρίου και να «κλειδώσει» η αναστολή πληρωμής αξιογράφων για 75 ημέρες.

Οι μειώσεις και οι αποζημιώσεις

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση, τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι σοβαρά πληττόμενες επιχειρήσεις (τουρισμός, αθλητισμός, μεταφορές, πολιτισμός) και οι κλειστές δια νόμου τουλάιχστον έως τις 15/1 (λιανεμπόριο, εστίαση), δεν θα καταβάλλουν ενοίκιο.

Το κράτος θα καλύψει το 80% του μισθώματος με άμεση πίστωση στο λογαριασμό των ιδιοκτητών των ενοικιαζόμενων ακινήτων.

Επίσης, για τον Ιανουάριο προβλέπεται έκπτωση 40% στα ενοίκια πληττόμενων επιχειρήσεων, βάση της λίστας ΚΑΔ του Απριλίου, με το κράτος να αποζημιώνει τους ιδιοκτήτες με το 20% του μισθώματος.

Η αναστολή στις επιταγές

Επιπλέον με νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, αναστέλλεται η πληρωμή αξιογράφων για διάστημα 75 ημέρων.

Πρόκειται για επιταγές, συναλλαγματικές και γραμμάτια σε διαταγή με τις ακόλουθες ημερομηνίες πληρωμής:

- Αξιόγραφα με ημερομηνία πληρωμής από τις 2 Ιανουαρίου και μέχρι τη δημοσίευση της διάταξης

- Αξιόγραφα με ημερομηνία πληρωμής μετά τη δημοσίευση της διάταξης και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου

Οι δικαιούχοι του μέτρου

Στην παραπάνω ρύθμιση εντάσσονται:

(α) επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και των οποίων η δραστηριότητα εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν,

(β) επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία του κορονοϊού, η δραστηριότητά τους εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν και εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά τουλάχιστον 40% για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2019, καθώς και

(γ) νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η-1-2020, με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.

Παράλληλα, για όσα αξιόγραφα είχαν ημερομηνία εμφάνισης από 18-11-2020 έως 31-12-2020 και καλύπτονταν από το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης ή πληρωμής τους κατά 75 ημέρες, θα προβλεφθεί η παράταση της αναστολής των εν λόγω προθεσμιών κατά επιπλέον 45 ημέρες.