A- A+
Πόσο θα αυξηθούν οι δόσεις στα στεγαστικά δάνεια μετά την ενίσχυση του επιτοκίου της ΕΚΤ στο 2,50%

Αυξημένες θα είναι οι δόσεις τον επόμενο μήνα για όλους όσους αποπληρώνουν στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, μετά την αναπροσαρμογή του βασικού δείκτη της ΕΚΤ από το 2% στο 2,50%.

Ανά 100.000 ευρώ υπολοίπου η αύξηση των 50 μονάδων βάσης για δάνεια με διάρκεια αποπληρωμής τα 20 έτη και με επιτοκίο ίσο με το euribor 3 μηνών πλέον περιθωρίου 2%, διαμορφώνεται περίπου στα 25 ευρώ.

Βέβαια, έχουν προηγηθεί κι άλλες αυξήσεις από τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο διατραπεζικός δείκτης βρισκόταν σε αρνητικό έδαφος.

Η αύξηση των δόσεων

Ειδικότερα, στο ίδιο στεγαστικό δάνειο, η μηνιαία δόση του περασμένου Ιουλίου διαμορφωνόταν σε 640 ευρώ περίπου, περίπου 100 ευρώ χαμηλότερα σε σύγκριση με την τρέχουσα δόση και 125 ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με τη δόση του Ιανουαρίου της ερχόμενης χρονιάς.

Ειδικότερα, η μηνιαία καταβολή για το συγκεκριμένο παράδειγμα έχει εξελιχθεί ως εξής το τελευταίο 6μηνο:

  • Ιούλιος 2022: 644 ευρώ
  • Αύγουστος 2022: 655 ευρώ
  • Σεπτέμβριος 2022: 677 ευρώ
  • Οκτώβριος 2022: 700 ευρώ
  • Νοέμβριος 2022: 727 ευρώ
  • Δεκέμβριος 2022: 740 ευρώ
  • Ιανουάριος 2023: 763 ευρώ

ADVERTISEMENT

Τα είδη των συμβάσεων

Το ύψος της επιβάρυνσης εξαρτάται από τους όρους της σύμβασης του στεγαστικού σας δανείου, εφόσον φυσικά πρόκειται για πρόγραμμα κυμαινόμενου επιτοκίου.

Ειδικότερα, υπάρχουν δύο ειδών συμβάσεις;

- Δάνεια συνδεδεμένα αποκλειστικά με τους δείκτες euribor

Το επιτόκιο διαμορφώνεται από το άθροισμα του δείκτη euribor, 1 ή 3 μηνών, πλέον του σταθερού περιθωρίου (spread) που έχετε συμφωνήσει με την τράπεζα.

Σε αυτήν την περίπτωση, η αύξηση του επιτοκίου σας θα είναι ίση με την άνοδο των δεικτών euribor.

Ο δείκτης του ενός μήνα βρίσκεται σήμερα στο 1,7% και του euribor στο 2,081%. Ωστόσο, τις επόμενες εβδομάδες θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα.

Η αύξησή τους εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στις 50 μονάδες βάσης. Εκτός κι αν η ΕΚΤ προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της στις αρχές του 2023 και τελικά η άνοδός τους είναι μεγαλύτερη.


ADVERTISEMENT

- Δάνεια συνδεδεμένα με τους δείκτες euribor και το επιτόκιο της ΕΚΤ

Υπάρχουν συμβάσεις ποιυ έχουν ως όρο ότι εάν το επιτόκιο euribor υπολείπεται του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, τότε λαμβάνεται υπόψιν το τελευταίο για τον υπολογισμό της δόσης.

Άρα σε αυτές τις περιπτώσεις το τελικό επιτόκιο θα αυξηθεί κατά 0,50%, καθώς θα ληφθεί υπόψιν το επιτόκιο της ΕΚΤ (2,50%) που είναι υψηλότερο σε αυτή τη φάση από το euribor.


- Δάνεια συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ

Στα δάνεια αυτά τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το επιτόκιο της ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 50 μονάδες βάσης.

Ως εκ τούτου η επόμενη δόση θα υπολογιστεί με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξημένο κατά 0,50% και θα προκύψει από το άθροισμα του επιτοκίου της ΕΚΤ 2,50% και του περιθωρίου της τράπεζας.