A- A+
Στεγαστικά δάνεια: Αύξησε τα σταθερά επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης η Εθνική Τράπεζα

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων στα στεγασστικά δάνεια, με την Εθνική Τράπεζα από τις 7 Νοεμβρίου να ενεργοποιεί τα νέα της τιμολόγια.

Είχαν προηγηθεί τον προηγούμενο μήνα οι Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. Το βασικό χαρακτηριστικά των αλλαγών ήταν η αύξηση έως και 60 μονάδες βάσης των σταθερών επιτοκίων.

Την ίδια στιγμή, όλες οι τράπεζες, πλην της Εθνικής, προχώρησαν σε μειώσεις των spreads στα κυμαινόμενα επιτόκια, ώστε το τελικό κόστος να συγκρατηθεί σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα, μετά τις αυξήσεις στους διατραπεζικούς δείκτες euribor.

Οι κινήσεις της ΕΤΕ

Αναλυτικότερα, από τις 7 Νοεμβρίου, τα σταθερά επιτόκια της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα:

  • Σταθερό για 10 έτη: 3,80% ή 4,20%
  • Σταθερό για 15 έτη: 4,05% ή 4,45%
  • Σταθερό για 20 έτη: 4,30% ή 4,60%
  • Σταθερό για 25 έτη: 4,45% ή 4,75%
  • Σταθερό για 30 έτη:4,60% ή 4,90%

Μετά τη λήξη της περιόδου σταθερού επιτοκίου, το κυμαινόμενο επιτόκιο ισούται με το euribor 3 μηνών πλέον περιθωρίου 3,30% ή 3,75%.

Αν επιλεγεί εξ αρχής κυμαινόμενο επιτόκιο, ανάλογα και με την ενεργειακή κατηγορία του ακινήτου, το spread που προστίθεται στο δείκτη euribor κυμαίνεται από 2,08% έως 4,69%.

Οι επιλογές

Μετά τις τελευταίες αλλαγές στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, καθίστανται ακριβότερες οι χορηγήσεις που εξασφαλίζουν σταθερές δόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, στα προγράμματα με εξ  αρχής κυμαινόμενο επιτόκιο, το ετησιοποιημένο κόστος ξεκινά πλέον από τα επίπεδα του 4%, με προοπτική ωστόσο περαιτέρω ανόδου τους επόμενους μήνες, καθώς η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις στους επιτοκιακούς της δείκτες για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Μία επιλογή λοιπόν που θεωρούν συμφέρουσα σε αυτή τη συγκυρία οι τράπεζες είναι τα προγράμματα με σταθερό επιτόκιο για 3 ή 5 χρόνια, τα οποία είναι πλέον τα πιο ελκυστικά.

Η λογική είναι ότι ο δανειολήπτης εξασφαλίζει μία χαμηλή δόση, σταθερή για μία εύλογη χρονική περίοδο, με επιτόκιο κάτω από το 4%, χωρίς το άγχος για το τι θα κάνει η ΕΚΤ με τα ευρωπαϊκά επιτόκια.

Ακολούθως, μετά την περίοδο του σταθερού επιτοκίου, και αφού αναμένεται να έχει περάσει η μπόρα με τον πληθωρισμό και τα επιτόκια στην Ευρώπη θα πέσουν σε λογικά επίπεδα ξανά, θα μπορεί να συνεχίσει με ένα χαμηλό κυμαινόμενο επιτόκιο ή να γυρίσει το δάνειό του ξανά σε σταθερό.