A- A+
Αυξήσεις επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια και από την Τρ. Πειραιώς - Μειώσεις στα κυμαινόμενα

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η τρίτη συστημική τράπεζα που προχώρησε μέσα στον Οκτώβριο σε αυξομειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών της δανείων.

Από τις 24 Νοεμβρίου το νέο δελτίο της τράπεζας προβλέπει αυξημένα σταθερά επιτόκια, για διάρκειας 3 έως 30 ετών, που ξεκινούν από το 3,90% και φτάνουν έως το 5,05%.

Από την άλλη πλευρά, η τράπεζα προχώρησε σε μειώσεις στα spreads που εφαρμόζει στα κυμαινόμενα επιτόκια, τα οποία ξεκινούν πλέον από το 2,30% και φτάνουν έως το 3,20%.

Η άνοδος του euribor 3μηνου

Πρόκειται για την τρίτη τράπεζα μετά τις Alpha Bank και Eurobank που προχωρά σε αναπροσαρμογές στην επιτοκιακή της πολιτική, με στόχο να προσαρμόσει τα προγράμματά της στα νέα δεδομένα στην ευρωπαϊκή αγορά χρήματος.

Την περασμένη Πέμπτη η ΕΚΤ αύξησε κατά 75 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο του ευρώ, από το 1,25% στο 2%, κίνηση που θα οδηγήσει το επόμενο διάστημα σε υψηλότερα επίπεδα τους διατραπεζικούς δείκτες euribor.

Αυτή τη στιγμή το euribor 3μήνου, με το οποίο είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου στην Ελλάδα βρίσκεται στο 1,64%, ενώ το euribor 1 μήνα ανέρχεται σε 1,21%.

Αν δηλαδή προστεθεί το περιθώριο κέρδους (spread), το τελικό επιτόκιο για ένα μέσο δάνειο ξεπερνά το 3,60% και μπορεί να φτάνει έως και το 5% σε περιπτώσεις μεγαλύτερων spreads.

ADVERTISEMENT

Πόσο αυξήθηκαν οι δόσεις

Έτσι, στις νέες χορηγήσεις τα σταθερά επιτόκια αυξάνονται, ενώ η άνοδος στα κυμαινόμενα περιορίζεται λόγω της περικοπής του spread από τις τράπεζες.

Αυτοί που επιβαρύνονται σημαντικά είναι όσοι αποπληρώνουν στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, συνδεδεμένο είτε με το επιτόκιο της ΕΚΤ ή με κάποιον από τους δείκτες euribor.

Και οι δύο δείκτες έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση από τον περασμένο Ιούλιο, με αποτέλεσμα για τρεις συνεχείς μήνες έως σήμερα οι δόσεις να αυξάνονται.

Ο Νοέμβριος θα είναι ο τέταρτος διαδοχικός μήνας αύξησης των δόσεων για τους συγκεκριμένους δανειολήπτες.

ADVERTISEMENT

Παράδειγμα

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επιβάρυνσης ακολουθεί ένα παράδειγμα στεγαστικού δανείου 100.000 ευρώ, με υπολειπόμενη διάρκεια εξόφλησης τα 20 έτη και επιτόκιο ίσο με το euribor 3 μηνών πλέον περιθωρίου 2,5%.

Οι δόσεις από τον περασμένο Ιούνιο διαμορφώνονται ως εξής:

Όπως φαίνεται από τον παραπάνω πίνακα, η μηνιαία δόση μέσα σε διάστημα 3 μηνών έχει αυξηθεί κατά 80 ευρώ περίπου, ενώ το Νοέμβριο αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω από τα 630 ευρώ.

Αν το euribor συνεχίσει την ανοδική του πορεία θα αναρριχηθεί σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα.

Αν πχ. φτάσει στο 2,50%, κάτι που είναι αρκετά πιθανό το επόμενο δίμηνο, το τελικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 5% και η δόση στα 660 ευρώ.

Δηλαδή η επιβάρυνση σε σύγκριση με τον Ιούλιο θα ξεπεράσει τα 130 ευρώ.