A- A+
Ξεκίνησαν οι αυξήσεις των σταθερών επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια - Η νέα λογική

Ξεκίνησε ο νέος κύκλος αυξήσεων στα σταθερά επιτόκια των νέων στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες, αλλάζοντας για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια το χάρτη της αγοράς.

Το χορό των αλλαγών άνοιξε την περασμένη Δευτέρα η Eurobank, προχωρώντας από τη μία πλευρά στην αύξηση των σταθερών της επιτοκίων για διάρκειες από 3 έως 30 χρόνια και από την άλλη στη μείωση των κυμαινόμενων επιτοκίων.

Πρόκειται για μία στρατηγική που θα εφαρμόσουν το αμέσως επόμενο διάστημα όλες οι τράπεζες, ωθώντας τους ενδιαφερόμενους για στεγαστικό δάνειο σε νέες επιλογές.

ADVERTISEMENT

Όλες οι αλλαγές

Αναλυτικότερα, οι αλλαγές που εφαρμόστηκαν από τη Eurobank είναι οι εξής:

1. Αυξήσεις στα σταθερά επιτόκια έως 50 μονάδες βάσης

Όλα τα σταθερά επιτόκια με διάρκεια από 5 έως 30 έτη αυξήθηκαν κατά 50 μονάδες βάσης. Ειδικότερα, το 5ετές διαμορφώθηκε σε 3,60%, το 10ετές σε 4%, το 15ετές σε 4,2%, το 20ετές σε 4,40%, το 25ετές σε 4,50% και το 30ετές σε 4,70%.

Ωστόσο, το σταθερό επιτόκιο για 3 έτη αυξήθηκε κατά μόλις 0,20% στο 3,10%

2. Μειώσεις στα spreads των κυμαινόμενων επιτοκίων

Την ίδια στιγμή η τράπεζα προχώρησε σε περικοπές στα spreads που εφαρμόζει στα κυμαινόμενα επιτόκια, που κατ΄ ελάχιστο μπορεί να ξεκινούν ακόμη και από το 1,35%.

Με τα σημερινά δεδομένα δηλαδή το τελικό επιτόκιο διαμορφώνεται περίπου στο 2,6%, επίπεδα που φυσικά θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, καθώς η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα αύξηση του βασικού της επιτοκίου.

3. Πέναλτι στις πρόωρες αποπληρωμές

Τέλος, από εδώ και στο εξής κατά τη διάρκεια ισχύος των σταθερών επιτοκίων σε ένα δάνειο, η πρόωρη εξόφλησή του θα επιβαρύνεται με πέναλτι.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα όλα τα στεγαστικά δάνεια ανεξαρτήτως επιτοκίου μπορούσαν να αποπληρωθούν πρόωρα χωρίς καμία ποινή.

ADVERTISEMENT

Το νέο πιο δημοφιλές προϊόν

Με αυτά τα δεδομένα, τα πλέον δημοφιλή προϊόντα είναι αυτά που προσφέρουν σταθερό επιτόκιο για 3 και 5 έτη, ενώ εναλλακτική για τους πιο τολμηρούς μπορούν να αποτελέσουν τα κυμαινόμενα επιτόκια.

Η λογική είναι ότι ο δανειολήπτης εξασφαλίζει μία χαμηλή δόση, σταθερή για μία εύλογη χρονική περίοδο, με επιτόκιο 3,10% και 3,60% αντίστοιχα, χωρίς το άγχος για το τι θα κάνει η ΕΚΤ με τα ευρωπαϊκά επιτόκια.

Ακολούθως, μετά την περίοδο του σταθερού επιτοκίου, και αφού θα έχει περάσει η μπόρα με τα επιτόκια, θα μπορεί να συνεχίσει με ένα χαμηλό κυμαινόμενο επιτόκιο ή να γυρίσει το δάνειό του ξανά σε σταθερό.

Ενάλλακτικά, κάποιος θα μπορούσε να ξεκινήσει με κυμαινόμενο επιτόκιο, κλειδώνοντας ένα χαμηλό spread για το σύνολο της διάρκειας εξόφλησης του δανείου του, ποντάροντας ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τις αυξήσεις στο επιτόκιό της σύντομα.