A- A+
Πάνω από το 4% το μέσο κόστος στα νέα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο

Καθώς οι δείκτες euribor συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, τα στεγαστικά δάνεια γίνονται ολοένα και πιο ακριβά, με τα κυμαινόμενα επιτόκια να ξεπερνούν πλέον το 4%.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος για το μήνα Οκτώβριο είναι ενδεικτικά των τάσεων που επικρατούν. Μάλιστα, έκτοτε οι δείκτες euribor έχουν αυξηθεί περαιτέρω, προκαλώντας νέες επιβαρύνσεις στους δανειολήπτες.

Ποια δάνεια επηρεάζονται

Τα δάνεια που ακριβαίνουν λόγω της ανοδικής τάσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων είναι τα εξής:

1. Υφιστάμενα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο

Πρόκειται για προγράμματα που είναι συνδεδεμένα είτε με το βασικό επιτόκιο του ευρώ ή με κάποιον από τους διατραπεζικούς δείκτες euribor.

Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, τον Οκτώβριο στα δάνεια με διάρκεια εξόφλησης άνω των 5 ετών, το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε μεσοσταθμικά στο 3,02% από 2,73% ένα μήνα νωρίτερα και μόλις 1,99% τον περασμένο Ιούλιο.

Δηλαδή μέσα σε μόλις 4 μήνες, η δόση για δάνειο με υπόλοιπο 100.000 ευρώ και διάρκεια μέχρι την πλήρη εξόφλησή του τα 15 έτη, αυξήθηκε από τα 643 ευρώ τον Ιούλιο στα 692 ευρώ.

Υψηλότερα δηλαδή κατά 49 ευρώ. Έκτοτε οι δείκτες euribor έχουν ανέβει σε υψηλότερα επίπεδα, οπότε η επιβάρυνση μεγάλωσε.

ADVERTISEMENT

2. Νέα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο

Αναλόγως επηρεάζονται και οι νέες χορηγήσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο. Ειδικότερα, τον Οκτώβριο το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε πάνω από το 4%, στο 4,03% για την ακρίβεια.

Κι αυτό παρά τις περικοπές των τραπεζών στα περιθώρια κέρδους τους για να καλύψουν τις αυξήσεις στους δείκτες euribor.

Τα νέα δάνεια χορηγούνταν το περασμένο Ιούλιο με κυμαινόμενο επιτόκιο 2,79%, τον Αύγουστο έφτασε στο 3,14% και το Σεπτέμβριο σε 3,49%.

Δηλαδή το επίμαχο τετράμηνο το μέσο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 124 μονάδες (+1,24%), ενώ μόνο τον Οκτώβριο η αύξηση έφτασε τις 50 μονάδες βάσης.

Έτσι, για ένα νέο δάνειο 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής τα 20 έτη, η μηνιαία δόση διαμορφωνόταν τον Οκτώβριο στα 607 ευρώ έναντι 544 ευρώ τον Ιούλιο του 202.

Για το Νοέμβριο τα επιτόκια αναμένεται αυξημένα, καθώς οι δείκτες euribor συνέχισαν την ανοδική τους πορεία.

ADVERTISEMENT

3. Νέα δάνεια με σταθερό επιτόκιο

Ανεπηρέαστα δεν έμειναν ούτε τα προγράμματα σταθερού επιτοκίου, ως προς τις νέες χορηγήσεις.

Κι αυτό διότι οι τράπεζες αύξησαν και τα συγκεκριμένα επιτόκια τους τελευταίους μήνες.

Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, τον Οκτώβριο το μέσο ετησιοποιημένο κόστος σε νέα στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο 10 ετών διαμορφώθηκε στο 3,25% από 2,95% ένα μήνα νωρίτερα.