A- A+
Πήραν την ανηφόρα τα κυμαινόμενα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια - Πού θα φτάσουν

Μπορεί οι τράπεζες να προχώρησαν σε μειώσεις των spreads των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενα επιτόκια, ωστόσο η άνοδος των δεικτών euribor τις ξεπερνά.

Πλέον, το euribor 3 μηνών με το οποίο είναι συνδεδεμένη η πλειονότητα των προγραμμάτων με κυμαινόμενο επιτόκιο στην Ελλάδα έχει αναρριχηθεί πάνω από το 1,70% από αρνητικά επίπεδα έως τις αρχές Αυγούστου.

Πάνω από 4% σήμερα

Αυτό σημαίνει ότι στα νέα δάνεια ακόμη και με ένα χαμηλό spread γύρω στο 2,50%, το τελικό κόστος ξεπερνά το 4% έναντι μέσου όρου 2,37% τον περασμένο Απρίλιο στις νέες χορηγήσεις.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον περασμένο Σεπτέμβριο στα νέα στεγαστικά δάνεια το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,50% από 2,99% ένα μήνα νωρίτερα.

Δηλαδή ανά 100.000 ευρώ δανείου διάρκειας 20 ετών η δόση μέσα σε ένα μήνα αυξήθηκε από τα 555 στα 580 ευρώ.

ADVERTISEMENT

Τα παλαιά δάνεια

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση στα παλαιά δάνεια, στα οποία τα spreads είναι κλειδωμένα στο ύψος που συμφωνήθηκε κατά τη σύναψη της χορήγησης.

Στα στεγαστικά δάνεια διάρκειας 5 ετών και άνω το μέσο επιτόκιο από το 1,99% τον Ιούνιο, ανέβηκε στο 2,73% το Σεπτέμβριο.

Βέβαια, το πρώτο μήνα του φθινοπώρου το euribor 3 μηνών κινήθηκε στο μεγαλύτερο διάστημά του κάτω από το 1%.

Πλέον έχοντας φτάσει στο 1,72% εκτιμάται ότι το μέσο επιτόκιο διαμορφώνεται λίγο κάτω από το 4%.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο ωστόσο αναμένεται να ξεπεράσει και αυτά τα επίπεδα, καθώς η ΕΚΤ ετοιμάζεται για άλλες δύο αυξήσεις στα επιτόκιά της.