A- A+
Πόσες καταθέσεις είναι εγγυημένες και ποιες είναι ακάλυπτες σε περίπτωση «κουρέματος»

Καλυμμένη είναι η πλειονότητα των καταθέσεων στην Ελλάδα, ωστόσο υπάρχει και ένα ποσοστό αποταμιευτών που αν γίνει ατύχημα μπορεί να κινδυνεύσουν με «κούρεμα».

Ως γνωστόν, καταθέσεις ανά τράπεζα και ανά πελάτη έως και του ποσού των 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ).

Αυτό σημαίνει ότι εάν μία τράπεζα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και τεθεί σε εκκαθάριση με τη μέθοδο του bail-in, το ΤΕΚΕ θα καλύψει τις πρώτες 100.000 ευρώ κάθε καταθέτη.

Σημειώνεται πως σε ένα λογαριασμό με συνδικαιούχους, οι 100.000 ευρώ ισχύουν ανά καταθέτη.

Δηλαδή αν οι συνδικαιούχοι είναι 4, η προστασία ανεβαίνει στις 400.000 ευρώ.

Πότε γίνεται κούρεμα

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι αν μία τράπεζα τεθεί σε εκκαθάριση αναγκαστικά θα κουρευτούν όλες οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Κατ΄ αρχάς σε όλες τις περιπτώσεις χρεοκοπίας τραπεζών που είδαμε στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια, το ΤΕΚΕ κάλυψε το σύνολο των καταθέσεων.

Επίσης για να φτάσουμε στο σημείο να κουρευτούν καταθέσεις, θα πρέπει προηγουμένως να γίνει χρήση όλων των υπόλοιπων εργαλείων και τα λεφτά να μην φτάνουν για να καλύψουν το κεφαλαιακό έλλειμμα του πιστωτικού ιδρύματος.

Αν συμβεί αυτό, τότε μόνο υπάρχει κίνδυνος κουρέματος.

ADVERTISEMENT

Πόσες καταθέσεις κινδυνεύουν

Η αλήθεια είναι ότι οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και οδεύουν προς την πλήρη εξυγίανση από τα κόκκινα δάνεια.

Άρα ο κίνδυνος κουρέματος είναι πάρα πολύ μικρός. Επίσης, σε περίπτωση που χρειαστεί «κούρεμα» σε οποιαδήποτε τράπεζα, το Δημόσιο μπορεί να βρει τρόπο για να σώσει το σύνολο των καταθέσεων, για τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας..

Παρ΄ όλα αυτά ο νόμος είναι νόμος και κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά πως ποτέ δε θα κουρευτεί κατάθεση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του ΤΕΚΕ (τέλος 2020) προκύπτουν τα εξής:

  • Οι εγγυημένες καταθέσεις ανέρχονται σε 121 δισ. ευρώ, ενώ οι ακάλυπτες φτάνουν τα 39 δισ. ευρώ
  • Το 99,4% των καταθετών διατηρούν υπόλοιπα στις τράπεζες έως 100.000 ευρώ, άρα είναι πλήρως εξασφαλισμένοι. Δηλαδή από κούρεμα κινδυνεύει το 0,6% των καταθετών που μπορεί να χάσει έως και 39 δισ. ευρώ.

ADVERTISEMENT


Η κατανομή των καταθέσεων

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΤΕΚΕ το 1,80% των καταθετών έχει στους τραπεζικούς του λογαριασμούς το 52% του συνόλου των καταθέσεων στην Ελλάδα και τουλάχιστον 50.000 ευρώ.

Από την άλλη, είναι εντυπωσιακό πως 7 στους 10 αποταμιευτές έχουν στους λογαριασμούς τους έως και 1.000 ευρώ, ενώ το 85% έχει έως και 5.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα: