A- A+
Στο 0,12% έχουν ρίξει οι τράπεζες το κόστος στις ενεργές προθεσμιακές καταθέσεις

Σε νέο ιστορικό χαμηλό διαμορφώθηκε το μέσο επιτόκιο των υφιστάμενων προθεσμιακών καταθέσεων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Ιούλιο.

Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στους λογαριασμούς προθεσμίας που βρίσκονται σε ισχύ, το μέσο επιτόκιο έχει διαμορφωθεί σε:

  • 0,12% για τα νοικοκυριά
  • 0,08% για επιχειρήσεις

Εργαλείο: Συγκρίνετε σε 1΄ όλες τις προθεσμιακές καταθέσεις



Θα συνεχιστεί η πτώση

Πρόκειται για τα χαμηλότερα επιτόκια που έχουν καταγραφεί ιστορικά στη χώρα μας, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν τις μειώσεις στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις.

Όσο περνά ο καιρός και λήγουν οι λογαριασμοί προθεσμίας που είχαν ανοιχτεί τους προηγούμενους μήνες, οι μέσες αποδόσεις θα υποχωρούν όλο και περισσότερο.

Κι αυτό διότι όταν εκπνέει η προσυμφωνημένη διάρκειά τους, τα χρήματα είτε θα τοποθετούνται σε προγράμματα με τα χαμηλότερα σε σχέση με το παρελθόν επιτόκια ή θα μεταφέρονται σε άλλα προϊόντα, καταθετικά και επενδυτικά.

Έτσι, ο μέσος όρος των επιτοκίων στις υφιστάμενες προθεσμιακές καταθέσεις θα μειώνεται.

Τα ισχύοντα επιτόκια

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο οι μέσες αποδόσεις στους νέους λογαριασμούς προθεσμίας που ανοίχτηκαν διαμορφώθηκαν στο 0,14% και τους επόμενους μήνες θα υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο.

Ήδη ορισμένες τράπεζες έχουν αναπροσαρμόσει σε χαμηλότερα επίπεδα τα επιτόκια που προσφέρουν και θα συνεχίσoυν μέχρι και το μηδενισμό τους, που εκτιμάται ότι θα επέλθει το 2022.

Ταυτόχρονα, αυξάνουν τα ελάχιστα ποσά κατάθεσης, ακόμη και στις 50.000 ευρώ, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την επιλογή μίας προθεσμιακής από τους πελάτες τους.