A- A+
Καταθέσεις: Νέα άνοδος €1,9 δισ τον Ιούλιο - Εκτός προθεσμιακών €975 εκατ.

Συνεχίστηκε και τον Ιούλιο η άνοδος των καταθετικών υπολοίπων στις ελληνικές τράπεζες, τα οποία ξεπέρασαν για πρώτη φορά από το τέλος του 2011 τα 170 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος του περασμένου μήνα οι καταθέσεις έφτασαν τα 171,64 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 1,87 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Έτσι, στο σύνολο του 2021 η αύξηση έχει πλέον φτάσει τα 8,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,1 δισ. ευρώ προήλθαν από ιδιώτες και τα 2,9 δισ. ευρώ από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.

Οι λόγοι της ανόδου

Με δεδομένο ότι ο κλάδος του τουρισμού τον Ιούλιο προσέγγισε τα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2019, δεν αποτελεί έκπληξη η παραπάνω άνοδος.

Τα τουριστικά έσοδα από ξένους επισκέπτες αποτέλεσαν καταλύτη για την ενίσχυση των μεγεθών.

Επιπλέον, η έναρξη της οικονομικής δραστηριότητας και η άρση της πλειονότητας των αναστολών συμβάσεων εργασίας, ενίσχυσε τα εισοδήματα επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Πέρυσι τον Ιούλιο η άνοδος των καταθέσεων σε σχέση με τον Ιούνιο 2020 είχε προσεγγίσει τα 3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, εκείνη την περίοδο πέραν της επανεκκίνησης της οικονομίας, καταβάλλονταν και αρκετά επιδόματα και βοηθήματα από το κράτος σε επιχειρήσεις και εργαζομένους.

6 δισ. ευρώ εκτός προθεσμιακών

Εξάλλουν τον εφετινό Ιούλιο συνεχίστηκε η φυγή κεφαλαίων από τις προθεσμιακές καταθέσεις, καθώς μετά τους τελευταίους κύκλους περικοπών τα επιτόκια βρίσκονται λίγο πάνω από το 0%.

Έτσι, οι προθεσμιακές καταθέσεις που λήγουν δεν ανανεώνονται και είτε μεταφέρονται σε ανοιχτούς λογαριασμούς ή επενδύονται, πχ. σε αμοιβαία κεφάλαια.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τα υπόλοιπα σε Ταμιευτήριο και τρεχούμενους λογαριασμούς σημείωσαν νέο ιστορικό υψηλό, μία ανάσα από τα 100 δισ. ευρώ.

Τον Ιούλιο οι καθαρές εκροές στις προθεσμιακές καταθέσεις έφτασαν τα 976 εκατ. ευρώ και από την αρχή του 2021 διαμορφώνονται σε 5,92 δισ. ευρώ.