A- A+
Όπου φύγει-φύγει από τις προθεσμιακές καταθέσεις - Πού πάνε τα λεφτά

Σε νέο ιστορικό χαμηλό διαμορφώθηκαν τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων τον Αύγουστο, καθώς οι εκροές συνεχίστηκαν με υψηλούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, πλέον έχουν συμπληρώσει 24 μήνες συνεχούς πτώσης, με τα υπόλοιπά τους να διαμορφώνονται στα 30,74 δισ. ευρώ, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό στην εποχή του ευρώ.

Τι δείχνουν τα νούμερα

Από την αρχή του έτους η μείωσή τους προσεγγίζει τα 6,80 δισ. ευρώ, μετά την πτώση τους κατά 846 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο.

Μάλιστα, ο ρυθμός υποχώρησης έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, κατά τη διάρκεια του οποίου είχε καταγραφεί πτώση της τάξης των 4 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, από το ξέσπασμα της πανδημίας η μείωση των υπολοίπων έχει ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ.


Εργαλείο: Συγκρίνετε σε 1΄ όλες τις προθεσμιακές καταθέσεις


Γιατί πέφτουν

Αναμφίβολα, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της ραγδαίας υποχώρησης των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, που βρίσκονται πλέον ελάχιστα πάνω από το 0%.

Έτσι, τα χρήματα που φεύγουν από τις προθεσμιακές καταθέσεις κατευθύνονται κατά βάση στα εξής:

- Σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, ώστε να είναι έτοιμα για χρήση τους σε μία μελοντιική μεγάλη αγορά, όπως πχ. ενός ακινήτου, δεδομένης της κινητικότητας που υπάρχει στην κτηματαγορά

- Σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου για «παρκάρισμα», μιας και η τοποθέτηση σε προθεσμιακά προϊόντα, δεν έχει πλέον και πολύ νόημα λόγων επιτοκίων τους

- Σε λοιπά επενδυτικά προγράμματα, όπως πχ. τα αμοιβαία κεφάλαια με στόχο την επίτευξη μίας ικανοποιητικής απόδοσης.