A- A+
«Τελειώνουν» τις προθεσμιακές καταθέσεις οι τράπεζες με κούρεμα σε επιτόκια - επιβράβευση

Σε νέες αλλαγές στους όρους διάθεσης των προθεσμιακών καταθέσεων, σε βάρος των αποταμιευτών, προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες οι τράπεζες.

Μεταξύ άλλων σταμάτησε η επιβράβευση των καταθετών σε είδος, για να ανοίξει κάποιος νέα προθεσμιακή θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50.000 ευρώ, ενώ όσες αποδέχονται μικρότερα ποσά δίνουν επιτόκιο 0,01%.

Τα νέα δεδομένα

Είναι ξεκάθαρο ότι οι τράπεζες με τις κινήσεις αυτές θέλουν να τελειώσουν ένα προϊόν που επί χρόνια αποτελούσε μία σταθερή πηγή εισοδήματος.

Η ρευστότητα που διαθέτουν είναι υπεραρκετή αυτή τη στιγμή, ενώ οι προθεσμιακές καταθέσεις στοιχίζουν, καθώς πέραν από τους αποταμιευτές, οι τράπεζες πληρώνουν τόκους και στην ΕΚΤ.

Έτσι, προσπαθούν να δημιουργήσουν αντικίνητρα, ώστε και τα ...τελευταία 33 δισ. ευρώ που είναι τοποθετημένα σε λογαριασμούς προθεσμίας, να μετακινηθούν σε τελείως άτοκα προϊόντα ή σε επενδυτικά.

Τι άλλαξε τις τελευταίες ημέρες

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Moneyonline, που είναι επικαιροποιημένη με τα στοιχεία Ιουλίου, καταγράφηκαν οι εξής κινήσεις:

- Η Eurobank σταμάτησε να δέχεται καταθέσεις κάτω από 50.000 ευρώ, ενώ για ποσά έως 100.000 ευρώ προσφέρει πλέον επιτόκιο 0,01%!

- Η Τράπεζα Πειραιώς σταμάτησε να προσφέρει επιβράβευση στις προθεσμιακές καταθέσεις που αντάμοιβαν τους αποταμιευτές και σε είδος, με τα επιτόκιά της να κινούνται στα επίπεδα του 0,03% για ποσά έως 50.000 ευρώ

- Η Alpha Bank από την περασμένη άνοιξη έχει κόψει τα επιτόκια στα προϊόντα που διατίθενται μέσω των καταστημάτων της στο 0,01% για ποσά έως 30.000 ευρώ

- Η Εθνική Τράπεζα από τον περασμένο Μάιο δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε αναπροσαρμογές επιτόκιων. Στα προϊόντα που διαθέτει μέσω καταστημάτων η απόδοση φτάνει σε 0,04%