A- A+
Νέα οροφή το 0,04% στις προθεσμιακές καταθέσεις! Έρχονται κι άλλες μειώσεις

Τις προθέσεις των τραπεζών για το που θέλουν να πάνε τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων δείχνει η νέα αναπροσαρμογή τους από την Τράπεζα Πειραιώς.

Από την περασμένη εβδομάδα ο συστημικός όμιλος έχει κουρέψει τις αποδόσεις των λογαριασμών προθεσμίας κατά 1 ή 2 μονάδες βάσης, ανάλογα με το ποσό τους (κάτω από 50.000 ευρώ και πάνω από 50.000 ευρώ).

Πλέον, το μέγιστο δυνατό επιτόκιο που μπορεί να κερδίσει κάποιος από τα προϊόντα της Πειραιώς είναι το 0,04% και το ελάχιστο το 0,02%.

Πού πάνε τα επιτόκια

Μην νομίζετε πάντως ότι τα επιτόκια των άλλων τραπεζών απέχουν και πολύ από τα παραπάνω επίπεδα.

Πάντοτε τελευταία χρόνια η Πειραιώς κάνει την πρώτη κίνηση και ακολουθούν οι υπόλοιπες τράπεζες.

Απώτερος στόχος τους είναι να μηδενίσουν και τις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων, όπως έγινε  σε Ταμιευτήριο - τρεχούμενους.

Από τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2021 που ανακοίθνωσαν πρόσφατα φάνηκε ότι υπάρχει ακόμη απόσταση από τα μηδενικά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, η νέα παραγωγή καταθέσεων το εξεταζόμενο διάστημα έγινε κατά μέσο όρο με τα ακόλουθα επιτόκια:

  • Alpha Bank: Μη δημοσιοποιημένο
  • Eurobank: 0.07%
  • Εθνική Τράπεζα: 0.11%
  • Τράπεζα Πειραιώς: 0,18%

Τα ποσοστά αυτά αφορούν και τους προθεσμιακούς λογαριασμούς επιχειρήσεων κάθε τράπεζας. Χωρίς αυτούς θα ήταν ακόμη πιο χαμηλά.

Σε κάθε περίπτωση, από τα παραπάνω στοιχεία γίνεται σαφές πως έρχονται νέες περικοπές των επιτοκίων το επόμενο διάστημα.

Ως εκ τούτου αν συνεχίσετε να έχετε παρκαρισμένα χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μπορείτε να πάρετε λίγους τόκους παραπάνω μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων.