A- A+
Σε 19 μήνες έκανε φτερά το 1/5 των προθεσμιακών καταθέσεων - Οι βασικοί λόγοι

Ανοδικά κινήθηκαν και το Μάρτιο τα υπόλοιπα των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, τα οποία μετρούν 12 ανοδικούς μήνες στους τελευταίους 13.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της ΤτΕ, η καταθετική βάση διαμορφώθηκε στο τέλος του περασμένου μήνα στα 165 δισ. ευρώ περίπου.

Τελευταία φορά που είχαμε δει αυτά τα επίπεδα ήταν το Νοέμβριο του 2014, πριν την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και την ανάληψη της εξουσίας από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η άνοδος της πανδημίας

Το Μάρτιο οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1,91 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Με τον τρόπο αυτό, η διαφορά σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου 2020 επέστρεψε σε θετικό πρόσημο (+1,50 δισ. ευρώ), ενώ από την αρχή της πανδημίας η αύξηση των μεγεθών ξεπέρασε τα 22 δισ. ευρώ.

Από αυτά τα 12 δισ. ευρώ προήλθαν από καθαρές εισροές σε λογαριασμούς φυσικών προσώπων και τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ από τις επιχειρήσεις.

ADVERTISEMENT

Γιατί ανεβαίνουν τα υπόλοιπα

Σημειώνεται ότι αυτά συμβαίνουν ενώ εξελίσσεται η πανδημία, μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας να υπολειτουργεί ή να είναι εντελώς κλειστό και έπαψε να λειτουργεί και χιλιάδες εργαζόμενους να βρίσκονται σε αναστολή ή άνεργοι να μην μπορούν να βρουν δουλειά.

Οι βασικότεροι λόγοι λοιπόν που οι καταθέσεις αυξάνονται τους τελευταίους 13 μήνες, είναι οι εξής:

  • Αναστολές πληρωμών φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων

  • Κρατικά μέτρα στήριξης (επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημιώσεις εργαζομένων, αποζημιώσεις ιδιοκτητών ακινήτων με κουρεμένα ενοίκια, επιδότηση δόσεων δανείων κα)

  • Αναγκαστική μείωση της κατανάλωσης λόγω των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα.

ADVERTISEMENT

Φυγή από τις προθεσμιακές

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η διαρροή καταθέσεων από λογαριασμούς προθεσμίας, λόγω της αναζήτησης μεγαλύτερων αποδόσεων από μεγάλη μερίδα αποταμιευτών.

Συγκεκριμένα, το Μάρτιο, που ήταν ο 19ος συνεχής μήνες υποχώρησης των σχετικών μεγεθών, η πτώση των υπολοίπων τους έφτασε τα 1,04 δισ. ευρώ.

Από την αρχή του 2021 τα συγκεκριμένα υπόλοιπα υποχωρούν κατά 2,10 δισ. ευρώ, ενώ από το υψηλό τους τον Αύγουστο του 2019 η μείωση προσεγγίζει τα 10 δισ. ευρώ, 9,7 δισ. για την ακρίβεια.

Αυτό σημαίνει ότι σε αυτό το διάστημα των 1/5 των υπολοίπων στις προθεσμιακές καταθέσεις κατευθύνθηκε σε άλλα προϊόντα, απλής ζήτησης ή επενδυτικά.