A- A+
Πώς παρακολουθούν καταθέσεις - κάρτες - Αυτός είναι ο νέος Big Brother των τραπεζών

Σε μηχανσισμό παρακαλούθησης των πελατών των τραπεζών, με τη συγκατάθεση φυσικά των τελευταίων, εξελίσσεται η υπηρεσία account aggregation.

Μέσω αυτής παρέχεται στον πελάτη μίας τράπεζας η δυνατότητα να παρακολουθεί υπόλοιπα και κινήσεις καταθέσεων και καρτών που έχει και σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα από ένα σημείο.

Δηλαδή από το e-banking μίας τράπεζας έχει πλήρη εικόνα για τα προϊόντα του σε όλες τις τράπεζες.

Η παρακολούθηση

Πρόκειται για μία πολύ χρήσιμη υπηρεσία που προσφέρουν πλέον και οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι, ειδικά για όσους έχουν προϊόντα σε δύο ή περισσότερες τράπεζες.

Η ενεργοποίησή της γίνεται πολύ εύκολα μέσω e-banking, με τη χρήση των κωδικών εισόδου της τρίτης τράπεζας, οι οποίοι εισάγονται μόνο μία φορά.

Πριν την ενεργοποίηση ο πελάτης δίνει τη συγκατάθεσή του στην τράπεζα επιλογής του για παρακολούθηση όλων των προϊόντων του και τη χρήση των σχετικών πληροφοριών για εμπορικούς σκοπούς.

ADVERTISEMENT

Παράδειγμα

Δηλαδή για την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών που ταιριάζουν στις ανάγκες του πελάτη, με βάση τη συμπεριφορά του, όπως αυτή αποτυπώνεται στα τραπεζικά του προϊόντα.

Για παράδειγμα, αν δει η τράπεζα ότι κάνετε πολλές αγορές σε ένα συγκεκριμένο σούπερ - μάρκετ με την κάρτα άλλου πιστωτικού ιδρύματος, μπορεί να σας προτείνει τη δική της κάρτα, ώστε να μεγιστοποιήσετε το όφελός σας.

Είναι δηλαδή για καλό. Για να μπορεί η τράπεζα να σας προτείνει προϊόντα με τα οποία θα κερδίσετε περισσότερο.

Τρίμηνη συγκατάθεση

Η συγκατάθεσή σας για την κάθε τράπεζα ισχύει έως 3 μήνες από την ημερομηνία ενεργοποίησής της διασύνδεσης.

Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να παραμένουν ενεργοί οι κωδικοί πρόσβασής σας στο e-Banking της τρίτης τράπεζας.

Μετά το πέρας των 3 μηνών ζητείται εκ νέου συγκατάθεση του πελάτη.

ADVERTISEMENT

Σύντομα και πληρωμές από 1 σημείο

Οι τράπεζες μετά τη δυνατότητα παρακολούθησης όλων των καταθετικών λογαριασμών και καρτών σας από 1 σημείο, σύντομα θα αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους.

Προς το παρόν, μέσω της υπηρεσίας account aggregation για ιδιώτες, μπορείτε να ενημερωθείτε για τα υπόλοιπα και τις κινήσεις όλων των λογαριασμών και καρτών σας σε Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, από το e-banking οποιασδήποτε από τις παραπάνω τράπεζες.

Σταδιακά αυτές οι υπηρεσίες θα εξελίσσονται.

Με τον τρόπο αυτό, θα μπορείτε να κάνετε πληρωμές μέσα από το e-banking μίας τράπεζας με χρέωση λογαριασμού σας σε άλλη τράπεζα που έχετε συνδέσει.

Έτσι, θα έχει την ευχέρεια πχ. με χρήση του e-banking της Eurobank, να πληρώσετε μία οφειλή σας ή να εκτελέσετε ένα έμβασμα, από λογαριασμό που τηρείτε στην Alpha Bank.

Επιπλέον, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι σκοπεύουν να διασυνδεθούν με αυτόν τον τρόπο με περισσότερες τράπεζες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό.