A- A+
Προθεσμιακές: Ως 80% επιπλέον κέρδος επιλέγοντας επιβράβευση σε είδος

Τα προθεσμιακά επιτόκια μπορεί να βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό και οι κλειστοί λογαριασμοί  να μην αποτελούν πηγή εισοδήματος, παραμένουν όμως πιο αποδοτικοί από άλλα καταθετικά προϊόντα.

Από την αρχή του 2021 όλοι οι συστημικοί όμιλοι προχωρήσαν σε προς τα κάτω αναπροσαρμοργές στα επιτόκιά τους, τα οποία πλέον δεν ξεπερνούν το 0,07%.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι μέσα σε σχεδόν 1,5 χρόνο έχει κάνει φτερά για άλλα προγράμματα το 1/5 των υπολοίπων της κατηγορίας.

Πώς να κάνετε επιλογή

Παρά τις περικοπές στα επιτόκια, οι λογαριασμοί προθεσμίας αποτελούν την πιο συμφέρουσα επιλογή μεταξύ της συντρηπτικής πλειονότητας των απλών καταθετικών λογαριασμών.

Αν λοιπόν δεν σκοπεύετε να επενδύσετε κάπου τα χρήματά σας ή να τα χρησιμοποιήσετε για κάποιο διάστημα για άλλες ανάγκες, τότε δεν θα ήταν κακό να επιλέγατε μία προθεσμιακή κατάθεση.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως παρά τη μείωση των υπολοίπων τους, αρκετός κόσμος εξακολουθεί να τηρεί χρήματα σε καταθέσεις προκαθρισμένης διάρκειας.

Σε προϊόντα της κατηγορίας είναι σήμερα τοποθετημένα περί τα 40 δισ. ευρώ.

ADVERTISEMENT

Τι σας συμφέρει

Πώς νε επιλέξετε όμως προθεσμιακή κατάθεση; Αρχικά θα πρέπει να ορίσετε πόσα χρήματα δεν θα χρειαστείτε και για ποιο χρονικό διάστημα.

Έτσι, θα καταλήξετε στη διάρκεια και το ύψος της προθεσμιακή κατάθεσης.

Το δεύτερο σοβαρό κριτήριο έχει να κάνει με τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας.

Αν κάνετε ψώνια, εκμεταλλεύομενοι το πρόγραμμα επιβράβευσης της τράπεζας στην οποία θα ανοίξετε την προθεσμιακή, συμφέρει η επιλογή προϊόντων που εκτός από τόκους, προσφέρουν και ανταμοιβή σε είδος.

Το τελευταίο αφορά σε δωρεάν αγορές στις μεγαλύτερες και όχι μόνο επιχειρήσεις της χώρας, με τις οποίες συνεργάζονται οι τράπεζες.

Σε αυτήν την περίπτωση, το συνολικό καθαρό σας κέρδος, μπορεί να είναι έως και 80% υψηλότερο σε σχέση με τα προϊόντα που προσφέρουν μόνο τόκους.

ADVERTISEMENT

Παράδειγμα

Στους ακόλουθους πίνακες βλέπετε το μέγιστο καθαρό μετά από φόρους όφελος που μπορείτε να πετύχετε μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων, για διάφορα ποσά και διαφορετικές διάρκειες.

Μπορείτε να κάνετε τη δική σας ξεχωριστή αναζήτηση στο εργαλείο σύγκρισης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.