A- A+
Πώς την πάτησαν όσοι πούλησαν αμοιβαία κεφάλαια μέσα στο 2020 - Πόσα έχασαν

Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος στις επενδύσεις. Για μία ακόμη φορά όμως η ανθρώπινη ψυχολογία επηρέασε καταλυτικά και αρνητικά τις αποφάσεις των Ελλήνων επενδυτών.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η ραγδαία πτώση των αγορών από τα τέλη Φεβρουαρίου έως και τα μέσα Μαρτίου οδήγησε στην έξοδο από την αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων την πλειονότητα των επενδυτών που είχαν αγοράσει μερίδια την περυσινή χρονιά.

Κυριολεκτικά, μέσα σε 6 εβδομάδες οι επενδυτές ρευστοποίησαν τα πάντα, με τις καθαρές εκροές το διάστημα από 20/2 έως και 13/3 να ξεπερνούν τα 770 εκατ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό εξανεμίστηκαν όλες οι επενδύσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στο σύνολο του 2019, κατά τη διάρκεια του οποίου οι καθαρές εισροές είχαν φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ περίπου.

Πούλησαν την πιο λάθος στιγμή

Ωστόσο, σύμφωνα με θεσμικούς επενδυτές, οι μεριδιούχοι στα αμοιβαία κεφάλαια πούλησαν στην πλειονότητά τους στη χειρότερη στιγμή. Όταν τα χρηματιστήρια έπιασαν πάτο, καθώς πανικοβλήθηκαν.

Δεν ακολούθησαν τη στρατηγική που είχαν επιλέξει, αγνόησαν το μακροχρόνιο ορίζοντα των επενδύσεων αυτών και την πάτησαν.

Κι αυτό διότι οι πωλήσεις των μεριδίων είχαν ως αποτέλεσμα να «κλειδώσουν» (λογισκοποιήσουν) τις ζημιές που καταγράφηκαν μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά και να χάσουν το ράλι που ακολούθησε στις αγορές.

Η πορεία του ΧΑ και οι εκροές

Συγκεκριμένα, το διάστημα από 20/2 έως και 13/3 ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου υποχώρησε κατά 47%.

Το ίδιο διάστημα τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν στην ελληνική κεφαλαιαγορά είχαν καλύτερη συμπεριφορά με πτώση από 30% έως 40%.

Σε εκείνο την περίοδο σημειώθηκαν οι περισσότερες πωλήσεις μεριδίων, με τις εκροές στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού να φτάνουν τα 65 εκατ. ευρώ.

Έχασαν την άνοδο

Από το χαμηλό στα μέσα Μαρτίου μέχρι σήμερα όμως έχει σημειωθεί ένα ράλι τιμών στις ελληνικές μετοχές, με εξαίρεση τις τραπεζικές, που αποτυπώνεται στην άνοδο του γενικού δείκτη κατά 31%.

Την ίδια περίοδο, τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού σημείωσαν άνοδο από 10% έως 33%, δίνοντας πίσω στους επενδυτές μέρος των απωλειών.

Ωστόσο, σε αυτήν την περίοδο οι εισροές ήταν πολύ χαμηλές, καθώς δεν ξεπέρασαν τα 17 εκατ. ευρώ στη συγκεκριμένη κατηγορία αμοιβαίων κεφαλαίων.

Οι αποδόσεις του 2020

Πλέον, οι αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων που είναι τοποθετημένα στο ελληνικό χρηματιστήριο έχουν βελτιωθεί σε σύγκριση με τα μέσα του περασμένου Μαρτίου και οι απώλειες από την αρχή του 2020 έχουν περιοριστεί στα ακόλουθα επίπεδα:

(κλικ στον πίνακα για μεγέθυνση)