A- A+
Αυτά είναι τα 25 αμοιβαία κεφάλαια με κέρδη το 2020 - Πού επενδύουν και πως το πέτυχαν

Μπορεί από την αρχή του χρόνου οι περισσότερες αξίες να έχουν κινηθεί πτωτικά λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, ωστόσο υπάρχουν αμοιβαία κεφάλαι που νίκησαν τις αγορές.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ), τα οποία επεξεργάστηκε το Moneyonline, από την αρχή του χρόνου έως τις 14/5/2020, συνολικά 25 αμοιβαία κεφάλαια έχουν πετύχει θετικές αποδόσεις.

Βέβαια, αυτό δεν έγινε από θαύμα ή από μαγικά που έκαναν οι διαχειριστές τους, αλλά οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε μία συγκεκριμένη παράμετρο.

Ο λόγος της ανόδου

Συγκεκριμένα, τα λίγα αυτά αμοιβαία κεφάλαια με θετικές αποδόισεις έχουν τοποθετημένο το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού τους σε δολαριακές αξίες, κατά βάση ομόλογα κρατικά και εταιρικά.

Έτσι, επωφελήθηκαν από την άνοδο του δολαρίου κατά 3,60% έναντι του ευρώ και σε όρους του ευρωπαϊκού νομίσματος, που ενδιαφέρει του Έλληνες μεριδιούχους, πέτυχαν κέρδη σε σχέση με τις 31/12/2019.

Η ενίσχυση του δολαρίου, σε συνδυασμό με τη στροφή σε ασφαλή καταφύγια, όπως πχ. τα εταιρικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης ή τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, είχαν ως αποτέλεσμα να καταγραφούν αποδόσεις από 0,70% έως 12,40%.

Πρόκειται για τα εξής αμοιβαία κεφάλαια: