A- A+
«Θέρισε» την αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων ο κορωνοϊός - Μεγάλο κύμα εκροών

Όπου φύγει - φύγει οι επενδυτές στα αμοιβαία κεφάλαια, μετά την έναρξη της μεγάλης πτώσης στα χρηματιστήρια και στις αγορές ομολόγων από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020, το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων των θεσμικών επενδυτών, διαμορφώθηκε στα 15,32 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 9,87% από την αρχή του έτους.

Οι μεγαλύτερες εκροές καταγράφηκαν στα αμοιβαία κεφάλαια. Με στοιχεία 31/3/2020 η συνολική αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων που διαχειρίζονται ελληνικές Α.Ε.Δ.Α.Κ. παρουσίασε μείωση του συνολικού ενεργητικού κατά 17,8% από την αρχή του έτους.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που οφείλεται τόσο στην πτώση των τιμών των αξιογράφων στο δεύτερο μισό της υπό εξάταση περιόδου, όσο και στη μαζική αποχώρηση επενδυτών από τη συγκεκριμένη αγορά όταν τα χρηματιστήρια άρχισαν να υποχωρούν με μεγάλα ποσοστά καθημερινά.

Μαζική έξοδος από Α/Κ

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισροές κεφαλαίων σε όλα τα αμοιβαία κεφάλαια μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου είχαν φτάσει τα 287 εκατ. ευρώ. ενώ τον Μάρτιο καταγράφηκαν συνολικές εκροές ύψους 643 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε 6,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, η συρρίκνωση της αγοράς οφείλεται εξ ολοκλήρου στην κρίση της πανδημίας, καθώς το ενεργητικό των Ο.Σ.Ε.Κ.Α. παρουσίαζε σταθερή αύξηση μέχρι και το πρώτο 15μερο του Φεβρουαρίου κατά 7,64%.

Όπως υποδηλώνουν οι κινήσεις εισροών – εκροών, η κατηγορία που επηρεάστηκε περισσότερο από τον COVID-19 από την αρχή του έτους ήταν αυτή των Ομολογιακών Ο.Σ.Ε.Κ.Α., οι οποίοι, μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου, είχαν εισροές κεφαλαίων ύψους 119 εκ. ευρώ.

Το Μάρτιο όμως κατέγραψαν εκροές κεφαλαίων 300 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, αυξημένες εκροές κατέγραψαν οι Ομολογιακοί Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Ελλάδας ύψους 120 εκατ. ευρώ  και οι Διεθνή Ομολογιακοί Ο.Σ.Ε.Κ.Α. ύψους 48 εκατ. ευρώ. 

Οι απώλειες λόγω κορωνοϊού

Στο επίπεδο των ενεργητικών, από την αρχή του έτους μέχρι 31.3.2020, από τις 4 βασικές κατηγορίες Ο.Σ.Ε.Κ.Α., η κατηγορία των Μετοχικώνκατέγραψε την μεγαλύτερη μείωση αντανακλώντας κυρίως την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών.

Ειδικότερα σημειώθηκαν οιι εξής μεταβολές:

  • Μεταχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερτικού -40,2%
  • Μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια Αναπτυσσομένων Αγορών -36,6%
  • Μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια Ευρωζώνης -26,4%