A- A+
Πώς μπορεί να σας κλέψουν σε ΑΤΜ - Οι 5 συμβουλές για να μην την πατήσετε

Οι κομπίνες σε ΑΤΜ αποτελούσαν τη νούμερο 1 απειλή για τους πελάτες των τραπεζών μέχρι πριν λίγα χρόνια. Πώς μπορεί να την πατήσετε όταν τα χρησιμοποιείτε.

Πλέον, οι ληστές έχουν στραφεί στις ηλεκτρονικές απάτες, καθώς η αύξηση της χρήσης του e-banking προσφέρει πολλαπλάσια ...περιθώρια κέρδους, ενώ και οι τράπεζες έχουν λάβει μέτρα ασφαλείας στα ΑΤΜ.

Παρ΄ όλα αυτά τα κρούσματα απάτης στα τελευταία δεν έχουν εκμηδενιστεί.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2022 καταγράφηκαν συνολικά περί τα 40.000 περιστατικά με τη λεία να προσεγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ.

Τι να προσέχετε

Στο πλαίσιο αυτό όταν εκτελείτε συναλλαγές σε ΑΤΜ θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, ώστε να μην πέσετε θύμα κλοπής.

Οι 5 συμβουλές των τραπεζών είναι οι εξής:

- Προφυλάξτε το PIN σας

Για να σηκώσετε μετρητά ή να κάνετε μια άλλη συναλλαγή στο ΑΤΜ, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το PIN σας.

Την ώρα που το πληκτρολογείτε, χρησιμοποιήστε το άλλο χέρι σας για να καλύψετε τους αριθμούς.

Όπως και το Password, το PIN πρέπει να αλλάζει συχνά, για μεγαλύτερη ασφάλεια. Κάθε νέο PIN πρέπει να είναι αρκετά διαφορετικό και να μην είναι εύκολα προβλέψιμο  (έτος γέννησης, 1234, κ.λπ.).

Επίσης, καλό είναι να μη χρησιμοποιείτε το ίδιο PIN για όλες τις κάρτες σας.

Πρέπει να θυμάστε το PIN σας και να μην το καταγράφετε. Ωστόσο, αν το σημειώσετε για να μην το ξεχάσετε, πρέπει να το φυλάξετε σε ασφαλές μέρος.

Ποτέ όμως μη σημειώνετε το PIN σας στο πίσω μέρος της κάρτας σας και μην το φυλάτε μαζί με την κάρτα σας. Επίσης, δεν πρέπει να το αποκαλύπτετε σε κανέναν.  

ADVERTISEMENT

- Μην δέχεστε βοήθεια από ξένους

Στην προσπάθειά του να σας αποσπάσει χρήματα ή το PIN, κάποιος μπορεί να φανεί πρόθυμος να σας βοηθήσει στη συναλλαγή σας. Δεν θα πρέπει να εμπιστευτείτε κανέναν που δεν γνωρίζετε.

- Πάρτε την κάρτα σας πριν φύγετε από το ΑΤΜ

Όταν κάνετε ανάληψη, η κάρτα βγαίνει από το ΑΤΜ πριν από τα χρήματα. Σε όλες τις άλλες συναλλαγές, η κάρτα βγαίνει αφού ολοκληρώσετε τη συναλλαγή σας.

Να θυμάστε κάθε φορά να την παραλάβετε, πριν φύγετε. Αν την ξεχάσατε ενημερώστε άμεσα την τράπεζα για το συμβάν, ώστε να προχωρήσει η ακύρωσή της αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

- Παραλάβετε την απόδειξη συναλλαγής

Αν θέλετε απόδειξη για τη συναλλαγή σας, φροντίστε να την πάρετε μαζί σας όταν βγει από το ΑΤΜ. Περιέχει πληροφορίες που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες στους απατεώνες.

Σε όλες τις συναλλαγές έχετε την επιλογή να μην εκτυπώσετε την απόδειξή σας.

- Ελέγξτε για ύποπτα εξαρτήματα

Αν παρατηρήσετε κάποιο παράξενο εξάρτημα πάνω στο ΑΤΜ, στην υποδοχή της κάρτας ή στο πληκτρολόγιο, μην κάνετε καμία συναλλαγή.

Καλέστε αμέσως το τηλέφωνο του τμήματος εξυπηρέτησης της τράπεζάς σας.

Για θέματα απάτης, η τηλεφωνική γραμμή είναι διαθέσιμη όλο το 24ωρο, σε καθημερινή βάση.