A- A+
Πώς αναβιώνουν οι ρυθμίσεις όσων δεν πλήρωσαν τις δόσεις τους στην εφορία κατά την πανδημία

Τη δυνατότητα αναβίωσης απολεσθέντων ρυθμίσεων προς την εφορία, λόγω αδυναμίας πληρωμής των δόσεων μετά το ξέσπασμα της πανδημίας δίνει το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, όσοι απώλεσαν από το Μαρτιο έως το Νοέμβριο του 2020 ρύθμιση τμηματικής καταβολής, μπορούν με την υποβολή αίτησης να επανενταχθούν στο καθεστώς της παλαιάς ρύθμισης.

Η επανένταξη γίνεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης.

Μόνη προϋπόθεση για την επανένταξη στη ρύθμιση είναι να γίνει καταβολή της δόσης του μηνός Δεκεμβρίου 2020, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του ίδιου μήνα.

Τι γίνεται με τις απλήρωτες δόσεις

Από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται καμία άλλη ενέργεια από το φορολογούμενο. Οι δόσεις στο Taxis θα προσαρμοστούν αυτόματα.

Συγκεκριμένα, η καταληκτική ημερομηνία της αποβιώσασας ρύθμισης επεκτείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.

Δηλαδή, οι δόσεις που δεν πληρώθηκαν «πακετάρονται» και μεταφέρονται στη λήξη της ρύθμισης.

ADVERTISEMENT

Παράδειγμα

Για παράδειγμα αν κάποιος είχε ενταχθεί σε ρύθμιση η οποία κανονικά έληγε τον Απρίλιο του 2023 και δεν πλήρωσε τρεις δόσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι οφειλές αυτές θα αρχίσουν να καταβάλλονται σε διάστημα τριών μηνών, από το Μάιο του 2023.

Με τον τρόπο αυτό λύνεται ένα σοβαρό ζήτημα, καθώς δεν ήταν λίγοι οι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν να πληρώσουν κάποιες από τις δόσεις τους τους προηγούμενους μήνες και έχασαν ρυθμίσεις ακόμη και 120 δόσεων.

Κι αυτό διότι η νομοθεσία ορίζει πλέον ότι μία ρύθμιση χάνεται ακόμη κι αν καθυστερήσει η πληρωμή έστω και μίας δόσης.