A- A+
Ψηφίζονται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και οι νέες ρυθμίσεις των χρεών της πανδημίας

Θέμα ωρών είναι η κατάθεση στη Βουλή της τροιπολογίας του υπουργείο Οικονομικών με την οποία καταργείται για τα εφετινά εισοδήματα η εισφορά αλληλεγγύης και ρυθμίζονται τα χρεή της πανδημίας.

Πρόκειται για αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί από το υπουργείο Οικονομικών και έρχονται τώρα προς ψήφιση στη Βουλή για την εφαρμογή τους από τη φορολογική διοίκηση.

Αναλυτικότερα, με την τροπολογία που θα κατατεθεί θα εφαρμοστούν τα εξής:

  • Εισφορά αλληλεγγύης

Το υπουργείο προχωρά στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στα εφετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν του χρόνου σε όλους τους φορολογούμενους πλην των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων.

Συγκεκριμένα η ευνοϊκή ρύθμιση αφορά εισοδήματα από μισθούς στον ιδιωτικό τομέρα, από ενοίκια, από μερίσματα και από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος.

Το όφελος ανάλογα με το εισόδημα ανέρχεται στα ακόλουθα επίπεδα:

  • Ρύθμιση των χρεών του lockdown

Δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των δόσεων και των φόρων από το Μάρτιο και μετά που έχουν πάρει αναστολή έως τον Απρίλιο του 2021, λόγω των περιοριστικών μέτρων ενάντια στον κορωνοϊό.

Οι οφειλές αυτές μπορούν να πληρωθούν ως εξής:

- Άτοκα σε 12 δόσεις

- Έντοκα σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,50%

  • Παλαιές ρυθμίσεις

Επίσης προβλέπεται ότι όσοι έχασαν τις ρυθμίσεις τους επειδή δεν κατέβαλαν τις δόσεις τους μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, θα μπορούν να τις ξαναθέσουν σε ισχύ.

Αρκεί να εξοφλήσουν τη δόση του Οκτωβρίου στα τέλη του μήνα. Οι δόσεις που δεν πληρώθηκαν θα πληρωθούν τελευταίες, ως υπεράριθμες.