A- A+
Ποιες τράπεζες απαιτούν πλέον ισχυρή ταυτοποίηση για είσοδο στο e-banking τους

Με τα περιστατικά απάτης στην ηλεκτρονική τραπεζική να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρά τη μείωσή τους τελευταίους μήνες, οι τράπεζες αναλαμβάνουν συνεχώς πρωτοβουλίες για την αποτροπή τους.

Δεδομένου ότι προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί μία κομπίνα αποτελεί η σύνδεση των δραστών στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής, οι τράπεζες στήνουν αναχώματα κατά τη διαδικασία εισόδου σε αυτές.

Τα προληπτικά μέτρα

Πρώτη η Alpha Bank πριν από μερικά χρόνια κατέστησε στους λογαριασμούς ιδιωτών υποχρεωτική την ισχυρή ταυτοποίηση για είσοδο στο e-banking της.

Συγκεκριμένα, οι πελάτες της αφού πληκρολογήσουν τα στοιχεία εισόδου, καλούνται να ταυτοποιηθούν πάντοτε με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:

- Επιβεβαίωση εισόδου μέσω ειδοποίησης που λαμβάνουν στο m-banking

- Κωδικό μίας χρήσης που αποστέλλεται στο πιστοποιημένο κινητό τηλέφωνο

- Με QR Code που σκανάρεται από την εφαρμογή m-banking

ADVERTISEMENT

Η περίπτωση της Eurobank

Ακολούθησε πριν από λίγους μήνες η Eurobank, η οποία ζητά κατά περιόδους ή όταν κριθεί για λόγους ασφαλείας και όχι πάντοτε, από τους ιδιώτες πελάτες της, να ταυτοποιθούν κατά την είσοδο στο e-banking.

Συγκεκριμένα, απαιτείται η ισχυρή ταυτοποίησή σας με τον τρόπο που πραγματοποιείτε την έγκριση των συναλλαγών σας: είτε με push notification στο Εurobank Mobile App, είτε με χρήση εξαψήφιου κωδικού - one time password OTP - μέσω Viber/SMS).

Η Eurobank ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα λάβει αντίστοιχα μέτρα και στους λογαριασμούς e-banking νομικών προσώπων.

Προσεχώς και σε περιοδική βάση κατά την είσοδό σας στο e-Banking θα απαιτείται η ισχυρή ταυτοποίησής σας με τη χρήση του 6ψήφιου Κωδικού μιας Χρήσης (OTP) που θα λάβετε μέσω VIBER ή SMS.

Δικλείδες ασφαλείας από την Εθνική Τράπεζα

Ανάλογα μέτρα έλαβε πρόσφατα και η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με ενημέρωση που απέστειλε στους ιδιώτες πελάτες της.

Συγκεκριμένα, απαιτεί Ισχυρή Ταυτοποίηση Πελάτη - SCA, κατά τη σύνδεσή σας στο Digital Banking και σε ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Εξάλλου, σε όλες τις περιπτώσεις λαμβάνετε τον κωδικό μίας χρήσης (O.T.P.) μέσω push notifications στο κινητό σας τηλέφωνο, με αυτόματη ειδοποίηση και όχι μέσω SMS ή Viber.