A- A+
Ποιες προθεσμίες πληρωμών προς το Δημόσιο πήραν παράταση έως τις 2/4 λόγω του καθολικού Πάσχα

Μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη πήρε παράταση η προθεσμία για σειρά πληρωμών προς το δημόσιο, λόγω των δύο αργιών στο τραπεζικό σύστημα από το Πάσχα των Καθολικών την Κυριακή 31/3.

Συγκεκριμένα, όλες οι προθεσμίες πληρωμής της 29ης Μαρτίου μετατίθενται για την ερχόμενη Τρίτη 2 Απριλίου, πρώτη εργάσιμη ημέρα, μετά τη Δευτέρα του Πάσχα των Καθολικών.

Αυτό σημαίνει ότι οι υπόχρεοι μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές με αρχική καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 29η Μαρτίου, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Ποιες υποχρεώσεις αφορά

Η παράταση της προθεσμίας αφορά τις ακόλουθες υποχρεώσεις προ το Δημόσιο:

- ΑΑΔΕ

1. Βεβαιωμένες οφειλές προς στη Φορολογική Διοίκηση

2. Δόσεις ρυθμίσεων / διευκολύνσεων

Οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων που λήγουν την Παρασκευή 29/3 και τη Δευτέρα 1/4 δεν επηρεάζονται από την τραπεζική αργία και παραμένουν αμετάβλητες

ADVERTISEMENT

- ΕΦΚΑ

1. Ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων (ιδιωτικός τομέας) και οικοδομοτεχνικών έργων Φεβρουαρίου 2024

2. Ασφαλιστικές εισφορές Φεβρουαρίου 2024 και αντίστοιχων δόσεων εκκαθάρισης εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, καθώς και δόσεων εκκαθάρισης εργατών γης που αμείβονται με εργόσημο π. ΟΓΑ

3. Ασφαλιστικές εισφορές προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης, αναγνωρίσεων χρόνου ασφάλισης κ.λπ. με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 29η Μαρτίου 2024

4. Δόσεις τμηματικής εξόφλησης οφειλών/ρυθμίσεων μηνός Μαρτίου 2024

ADVERTISEMENT

Οι τραπεζικές συναλλαγές

Τις ημέρες ειδικής αργίας, δηλαδή στις 19/3 και 1/4, το σύνολο των οφειλών, από υφιστάμενες συμβάσεις μεταξύ τραπεζών και πελατών και οι οφειλές των συναλλασσόμενων προς οιονδήποτε τρίτο, εκπληρώνονται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη 2 Απριλίου.

Οι συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στις τράπεζες θα καταχωρηθούν στα συστήματα τους επίσης με ημερομηνία εκτελέσεως την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη 2 Απριλίου.

Με βάση τα παραπάνω, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς τα ακόλουθα:

- Μεταφορές χρημάτων

Αν θέλετε να μεταφέρετε χρήματα μεταξύ λογαριασμών της ίδιας τράπεζας ή instant συναλλαγή προς διαφορετική τράπεζα το διάστημα από 29/3 έως 1/4, η συναλλαγή θα εκτελείται κανονικά, αλλά με ημερομηνία αξίας την Τρίτη 2 Απριλίου.

- Εκτέλεση μισθοδοσίας

Για την εκτέλεση μισθοδοσιών, στο αρχείο στο e-banking θα πρέπει να καταχωρηθεί ως ημερομηνία εκτέλεσης είτε η Πέμπτη 28 Μαρτίου ή η Τρίτη 2 Απριλίου, εφόσον η εντολή δοθεί από τις 28 Μαρτίου.