A- A+
Όλες οι εναλλακτικές για να μην έχετε τα χρήματά σας στο 0% του Ταμιευτηρίου

Να αναζητήσουν εναλλακτικές μορφές αποταμίευσης για τα χρήματά τους που λημνάζουν στο Ταμιευτήριο, κάλεσε τους καταθέτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη παραδέχθηκε ότι τα επιτόκια καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά.

Σημείωσε ωστόσο ότι οι τράπεζες διαθέτουν και άλλα προγράμματα που μπορούν να αποφέρουν καλύτερες αποδόσεις και παρότρυνε τους καταθέτες να τα αναζητήσουν.

Τι επιλογές υπάρχουν

Προφανώς ο κ. Χατζηδάκης αναφερόταν στους λογαριασμούς Ταμιευτηρίου, στους οποίους τα επιτόκια διαμορφώνονται στις περισσότερες περιπτώσεις στο 0% ή ελάχιστες μονάδες βάσης πάνω από αυτά.

Ποιες είναι όμως οι εναλλακτικές που έχουν οι αποταμιευτές;

1. Προθεσμιακές καταθέσεις

Μετά την έναρξη του τρέχοντος κύκλους αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ τα πιστωτικά ιδρύματα προχώρησαν σε σημαντικές προς τα πάνω αναπροσαρμογές στα επιτόκια των λογαριασμών προθεσμίας.

Ωστόσο, από το Μάρτιο και μετά σταμάτησαν, με ελάχιστες εξαιρέσεις, να τα αυξάνουν, παρ΄ ότι η Ευρωτράπεζα συνέχισε έκτοτε να ενισχύει τους παρεμβατικούς της δείκτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους 6 μήνες τα επιτόκιά της έχουν ενισχυθεί κατά 100 μονάδες βάσης, αλλά στην Ελλάδα οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητες.

Παρ΄ όλα αυτά είναι σημαντικά υψηλότερες των αντίστοιχων στους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης.

Για κάποον λοιπόν που έχει χρήματα, τα οποία απλά «κάθονται» στο Ταμιευτήριο, μπορεί να βρει επιτόκια που φτάνουν σήμερα έως και το 2,50% για διάστημα έως και 24 μήνες.



ADVERTISEMENT


2. Λογαριασμοί αποταμίευσης

Πρόκειται για λογαριασμούς που χρησιμοποιούνται είτε για «παρκάρισμα» καταθέσεων ή και για συστηματική αποταμίευση.

Τα επιτόκιά τους είναι σε κάθε περίπτωση υψηλότερα των αποδόσεων στο Ταμιευτήριο και μπορεί να φτάσουν έως και το 1%.

Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει δέσμευση στη χρονική διάρκεια της αποταμίευσης.

Τα χρήματα είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή με μόνη επιβάρυνση τους τόκους που θα χαθούν αν γίνει πρόωρη ανάληψή τους.

Αν λοιπόν κάποιος δεν θέλει να δεσμευτεί με ένα μακροχρόνιο αποταμιευτικό προϊόν ή με μία προθεσμιακή κατάθεση, μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο ανοίγματος ενός απλού αποταμιευτικού προγράμματος.



ADVERTISEMENT


3. Προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου

Μία εναλλακτική μορφή αποταμίευσης, χωρίς ρίσκο για το αρχικό κεφάλαιο, αποτελούν τα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου που διαθέτουν ορισμένες τράπεζες.

Στην προκειμένη περίπτωση ο αποταμιευτής έχει διασφαλισμένα τα χρήματά του, με εγγύηση από την τράπεζα, καθώς και μία ελάχιστη απόδοση που στις τελευταίες εκδόσεις της κατηγορίας διαμορφώνεται σε 0,50% σε ετησιοποιημένη βάση.

Από εκεί και πέρα, η τελική απόδοση εξαρτάται από την πορεία ενός χρηματοοικονομικού δείκτη, που μπορεί να είναι μία ισοτιμία ή μία ομάδα μετοχών.

Με τα συγκεκριμένα προϊόντα δηλαδή, ο αποταμιευτής το μόνο που έχει να ρισκάρει είναι τους τόκους που θα έχανε εάν πχ. έβαζε τα χρήματά του σε μία προθεσμιακή κατάθεση.

Στο καλό σενάριο όμως μπορεί να κερδίσει ακόμη και διψήφιες αποδόσεις, χωρίς να έχει αναλάβει κανένα ρίσκο για το κεφάλαιό του.



ADVERTISEMENT


4 Έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου

Αποτελούν αυτήν τη στιγμή την πλέον συμφέρουσα επιλογή για κάποιον που δεν θέλει να ρισκάρει το αρχικό του κεφάλαιο και επιθυμεί να γνωρίζει εκ των προτέρων την απόδοσή του.

Τα επιτόκια που μπορεί να κερδίσει κάποιος ξεπερνούν σήμερα το 3,50% για διάστημα έως και 12 μήνες.

Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα οι τόκοι δεν φορολογούνται, όπως ισχύει στις τραπεζικές καταθέσεις, οι οποίες επιβαρύνονται με συντελεστή 15%.

Οι τίτλοι της κατηγορίας μπορούν να αποκτηθούν με δύο τρόπους:

Πρώτον, μέσω των δημοπρασιών που έχει ανοίξει και σε φυσικά πρόσωπα το δημόσιο.

Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει όριο ανά ΑΦΜ στα 15.000 ευρώ, ωστόσο το επιτόκιο είναι το ίδιο με αυτό που κερδίζουν οι θεσμικοί επενδυτές κατά την έκδοση του τίτλου.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο ΟΔΔΗΧ εξέδωσε ένα έντοκο γραμμάτιο 12μηνης διάρκειας με απόδοση 3,81% και έδωσε τη δυνατότητα απόκτησής του και από ιδιώτες.

Δεύτερον, μέσω της δευτερογενούς αγοράς, όπου δεν υπάρχει περιορισμός στο ανώτατο ύψος της επένδυσης.

Οι τίτλοι που βρίσκονται σήμερα σε κυκλοφορία προσφέρουν απόδοση που κινείται στη ζώνη του 3,80% - 3,90%.

Αν αφαιρεθεί το κέρδος του πωλητή και οι προμήθειες για την πραγματοποίηση της συναλλαγής, που κυμαίνονται μεταξύ 10 και 30 μονάδων βάσης, απομένει ένα καθαρό ετησιοποιημένο όφελος της τάξης του 3,50% τουλάχιστον.

Σημειώνεται ότι για να αποκτήσετε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου θα πρέπει να διαθέτετε μερίδα ΣΑΤ. Η αγορά τους γίνεται μέσω τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών.


ADVERTISEMENT


5. Ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια διανομής μερίσματος

Ως τελευταία εναλλακτική επιλογή για τους συντηρητικούς αποταμιευτές αφήσαμε τη νέα τάση της μόδας στην κατηγορία των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Ο λόγος γίνεται για τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια που έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης και δύναται να προσφέρουν κάθε χρόνο μέρισμα στους μεριδιούχους.

Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια υπάρχει ρίσκο για το αρχκό κεφάλαιο.

Κι αυτό διότι σε περίπτωση ενός πιστωτικού γεγονότος, δηλαδή εάν ο εκδότης ενός ομολόγου στο οποίο έχει επενδύσει το αμοιβαίο κεφάλαιο χρεοκοπήσει, υπάρχει κίνδυνος ζημιάς.

Το ρίσκο αυτό πάντως μειώνεται μέσω της διασποράς του κινδύνου, καθώς οι επενδύσεις γίνονται σε πλήθος ομολογιακών τίτλων.

Τα συγκεκριμένα αμοιβαία κεφάλαια ενδείκνυνται στην τρέχουσα συγκυρία, λόγω των υψηλών επιτοκίων διεθνώς, που έχουν καταστήσει εξαιρετικά αποδοτικά τα ομόλογα.

Με τον τρόπο αυτό, έχουν εισπράξεις κάθε χρόνο που τους επιτρέπουν να διανέμουν μέρισμα στους μεριδιούχους.

Άρα, ο επενδυτής κερδίζει διπλά:

- Πρώτον, από τα μερίσματα που εισπράττει κάθε χρόνο, τα οποία εκτιμώνται στη ζώνη του 3% - 3,5% και του εξασφαλίζουν ένα ικανοποιητικό τακτικό εισόδημα

- Δεύτερον, από τα κεφαλαιακά κέρδη που θα προκύψουν όταν ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων από την Ευρωπαίκή Κεντρική Τράπεζα.

Όσο περισσότερο μειωθούν τα επιτόκια, τόσο υψηλότερες θα είναι οι υπεραξίες.