A- A+
Παραμένουν πάνω από το 3,8% οι αποδόσεις στα έντοκα γραμμάτια - Ευκαιρία αποταμίευσης

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι αποδόσεις των κρατικών εντόκων γραμματίων, δίνοντας την ευκαιρία και σε μικροαποταμιευτές να εξασφαλίσουν ένα πολύ καλό επιτόκιο.

Πρόκειται για την πλέον ασφαλή επιλογή αποταμίευσης, με απόδοση σημαντικά υψηλότερη των προθεσμιακών καταθέσεων, στις οποίες τα επιτόκια δεν ξεπερνούν το 2,50%.

Μέσω των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου μπορείτε να κλειδώσετε έως και διπλάσιο όφελος σε σχέση με τα απλά καταθετικά προϊόντα των τραπεζών για διάστημα έως και 12 μήνες.

Οι τρέχουσες αποδόσεις

Με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής 15/9, οι ετησιοποιημένες αποδόσεις των εν κυκλοφορία κρατικών τίτλων της κατηγορίας, διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα:

- ΕΓΕΔ, αρχικής διάρκειας 13 εβδομάδων, λήξης 3/11/2023: 3,927%

- ΕΓΕΔ, αρχικής διάρκειας 26 εβδομάδων, λήξης 23/2/2024: 3,82%

- ΕΓΕΔ, αρχικής διάρκειας 52 εβδομάδων, λήξης 6/9/2024: 3,826%

Η τελική σας απόδοση θα είναι σε κάθε περίπτωση χαμηλότερη από τα παραπάνω επίπεδα κατά 10 έως 30 μονάδες βάσης, λόγω των προμηθειών και του κέρδους του διαμεσολαβητή / πωλητή τους.

Δηλαδή, το επιτόκιο που θα εξασφαλίσετε θα κινείται στη ζώνη του 3,50% - 3,70%.

ADVERTISEMENT

Πώς τα αποκτάτε

Μπορείτε να αποκτήσετε έντοκα γραμμάτια μέσω τραπεζών ή χρηματιστηριακών εταιρειών με ποσά χαμηλότερα ακόμη και των 5.000 ευρώ, ενώ δεν υπάρχει ανώτατο όριο επένδυσης.

Η αγορά γίνεται στις τρέχουσες τιμές, οι οποίες είναι χαμηλότερες από την ονομαστική αξία κάθε τίτλου και στη λήξη του λαμβάνετε το 100%.

Για παράδειγμα, εάν αγοράσετε 100 τίτλους διάρκειας 52 εβδομάδων με την απόδοση στο 3,825% και την τιμή στο 96,384, θα πληρώσετε 9.638,4 ευρώ και στη λήξη, στις 6/9/2024, θα πάρετε πίσω 10.000 ευρώ.

Οι τόκοι ύψους 361,6 ευρώ θα σας αποδοθούν καθαροί, με δεδομένο ότι δεν επιβάλλεται φορολογία στα έντοκα γραμμάτια, όπως ισχύει στις καταθέσεις, όπου οι τόκοι επιβαρύνονται με συντελεστή 15%.

ADVERTISEMENT

Λαϊκά έντοκα

Σημειώνεται ότι το δημόσιο έχει αποφασίσει να δώσει τη δυνατότητα σε μικροαποταμιευτές να επενδύσουν σε έντοκα γραμμάτια, αποκτώντας τα στην τιμή που αγοράζουν και οι θεσμικοί επενδυτές.

Με τον τρόπο αυτό, η απόδοση μεγιστοποιείται, καθώς ο πωλητής είναι το ίδιο το δημόσιο και όχι μία τράπεζα ή μία χρηματιστηριακή εταιρεία.

Η πρώτη έκδοση αυτής της κατηγορίας πραγματοποιήθηκε την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Μέσω αυτής το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έδωσε τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να εγγραφούν στη δημοπρασία και να αποκτήσουν τους νέους τίτλους στην τιμή που εξασφάλισαν και οι μεγάλοι επενδυτές.

Στην προκειμένη περίπτωση, κάθε φυσικό πρόσωπο μπορούσε να επενδύσει έως 15.000 ευρώ. Το επιτόκιο που δόθηκε τελικώς διαμορφώθηκε σε 3,81%.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης προανήγγειλε ότι οι εκδόσεις αυτού του τύπου θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, ως αντίδοτο στα χαμηλότερα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων.