A- A+
Λαϊκά ομόλογα με επιτόκιο 4% προανήγγειλε το υπουργείο Οικονομικών - Πώς θα λειτουργούν

Την έκδοση ομολόγων τα οποία θα διατίθενται και σε φυσικά πρόσωπα προς κάλυψη σκοπών αποταμίευσης, προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.

Μιλώντας στη Βουλή τόνισε ότι «η πρώτη αποστολή της Κυβέρνησης ως προς το ζήτημα των επιτοκίων καταθέσεων, είναι να παρέχει στους πολίτες περισσότερες επιλογές».

Όπως είπε, «είμαστε πχ η χώρα που χρησιμοποιεί τις προθεσμιακές καταθέσεις πολύ λιγότερο από οποιαδήποτε άλλη στην Ευρώπη».

Οι νέες εναλλακτικές

Και συμπλήρωσε πως «υπάρχουν ήδη διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις και γι' αυτό ξεκινήσαμε τη διαδικασία της συμμετοχής των πολιτών στις εκδόσεις ομολόγων του δημοσίου».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, «εάν πχ κάποιος καταθέτης παίρνει επιτόκιο 0,30% ή 0,60% από την τράπεζά του, μπορεί να πάρει 4% από το ελληνικό δημόσιο».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα δημοπρατήθηκε το πρώτο έντοκο γραμμάτιο ετήσιας διάρκειας, το οποίο διατέθηκε μέσω προεγγραφών και σε φυσικά πρόσωπα με διαθέσιμα ως 15.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, όσοι απόκτησαν τα έντοκα γραμμάτια εξασφάλισαν καθαρή απόδοση ίση με 3,81% για τα χρήματά τους.

Από την τοποθέτηση του κ. Θεοχάρη εξάγεται το συμπέρασμα ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες εκδόσεις τίτλων που θα διατίθενται στο ευρύ αποταμιευτικό κοινό.

Οι καταθέτες θα μπορούν να εγγράφονται για την αγορά τους κατά τη δημοπρασία, εξασφαλίζοντας ετησιοποιημένες αποδόσεις της τάξης του 4%.

Ο μόνος περιορισμός που κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρχει θα αφορά το μέγιστο ύψος της επένδυσης, που θα εξαρτάται τόσο από το πλαφόν που θα οριστεί ανά ΑΦΜ, όσο και από το ύψος της κάθε έκδοσης.

ADVERTISEMENT

Οι δυνατότητες σήμερα

Σημειώνεται πάντως ότι και σήμερα οι καταθέτες μπορούν να κερδίσουν υψηλά επιτόκια για τα χρήματά τους, έως και διπλάσια από αυτά που προσφέρουν οι τράπεζες μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων.

Αυτό είναι δυνατό μέσω της δευτερογενούς αγοράς, στην οποία διαπραγματεύονται τόσο τα έντοκα γραμμάτια που εκδίδει το ελληνικό δημόσιο, όσο και το σύνολο των ομολόγων που βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για να γίνει αντιληπτό το όφελος που μπορεί να αποκομίσει ο οποιοσδήποτε, ακόμη με χαμηλά ποσά που δεν ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ.

Με βάση την τιμή κλεισίματος της 11/9, η ετησιοποιημένη μέση απόδοση διαμορφώνεται σε:

- 3,786% για το έντοκο γραμμάτιο λήξης 6/9/2024

- 3,38% για το ομόλογο λήξης 15/2/2025

- 3,6% για το ομόλογο λήξης 13/3/2029

- 3,96% για το ομόλογο λήξης 15/6/2033

Αν δε, κάποιος αγοράσει σήμερα το ομόλογο που λήγει το 2052 θα πετύχει έως τότε μέση ετησιοποιημένη απόδοση 4,36%.

Μπορεί το κουπόνι του να διαμορφώνεται στο 1,875%, ωστόσο ο συγκεκριμένος τίτλος διαπραγματεύεται κάτω από το 60% της ονομαστικής του αξίας.