A- A+
Νέα πτώση για το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο στις νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων

Σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκε το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο στα νέα στεγαστικά δάνεια που δόθηκαν από τις τράπεζες στις αρχές του 2020.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιανουάριο εκταμιεύτηκαν νέα στεγαστικά δάνεια ύψους 33 εκατ. ευρώ, με το μέσο επιτόκιο της κατηγορίας να διαμορφώνεται το ίδιο διάστημα σε 2,72% από 2,78% ένα μήνα νωρίτερα και 3,12% τον περασμένο Αύγουστο.

Η αύξηση της ζήτησης για δανεισμό από νοικοκυριά από το περασμένο φθινόπωρο και το λανσάρισμα νέων προγραμμάτων σταθερού επιτοκίου σε προνομιακό κόστος, οδηγεί τις τράπεζες σε μειώσεις και στα προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι πιο εύκολο για ένα νέο δανειολήπτη να πετύχει κυμαινόμενο επιτόκιο της τάξης του 3% ή και χαμηλότερο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες προσφέρουν σταθερά επιτόκια για διάρκεια από 10 έως και 30 έτη με ετήσιο κόστος που μπορεί να είναι χαμηλότερο ακόμη και από το 3%.

Σήμερα τρεις συστημικοί όμιλοι, η Alpha Bank, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα προσφέρουν στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο έως και 30 χρόνια.

Για παράδειγμα, έστω δάνειο 100.000 ευρώ, που χρηματοδοτεί την αγορά ακινήτου αξίας 140.000 ευρώ.

Οι μηνιαίες δόσεις για το σύνολο της διάρκειας εξόφλησης, διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα:

Συγκρίνετε σε 1΄ όλα τα στεγαστικά δάνεια της αγοράς

Διαβάστε επίσης

* Σταθερή δόση για πάντα αντί ενοικίου - Πόσο συμφέρει σήμερα η αγορά σπιτιού με δάνειο