A- A+
Αύξηση 60% στις εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων - Πρώτη επιλογή το σταθερό επιτόκιο

Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων μετά το λανσάρισμα νέων προγραμμάτων από τις τράπεζες στα τέλη του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκταμιεύσεις στο τελευταίο τετράμηνο του 2019 καταγράφουν ετήσια αύξηση της τάξης του 60% σε όλο το σύστημα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Το ίδιο διάστημα το ενδιαφέρον των νοικοκυριών για λήψη δανείου έχει αυξηθεί κατακόρυφα, όπως καταδεικνύει το γεγονός ότι οι αιτήσεις έχουν διπλασιαστεί σε ετήσια βάση.

Μεγάλο ρόλο στην αύξηση της χρηματοδότησης για απόκτηση ή κατασκευή ακινήτου έχει παίξει το λανσάρισμα νέων ελκυστικότερων προγραμμάτων από τις τράπεζες.

Σταθερή δόση για όλη τη διάρκεια

Συγκεκριμένα, από τον περασμένο Οκτώβριο τρεις συστημικοί όμιλοι, οι Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα προσφέρουν προγράμματα σταθερού επιτοκίου έως και 30 έτη, ενώ τα νέα της προϊόντα θα ανακοινώσει σύντομα και η Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με πηγές του Moneyonline, οι δανειολήπτες επιλέγουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία σταθερό επιτόκιο με μεγάλη διάρκεια, κόντρα σε ό,τι συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπου το 100% των νέων δανείων δίνονταν με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Πλέον, περίπιυ 8 στα 10 νέα στεγαστικά δάνεια χορηγούνται με σταθερό επιτόκιο για το σύνολο της διάρκειας αποπληρωμής. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα σταθερά επιτόκια είναι λίγο πιο υψηλά από τα κυμαινόμενα.

Συγκρίνετε σε 1΄ όλα τα στεγαστικά δάνεια

Σταθερά επιτόκια κάτω από 3%

Σήμερα, όπως προαναφέρθηκε, τρεις από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες διαθέτουν προγράμματα με προνομιακά σταθερά επιτόκια, σταθερά από 10 έως 30 έτη, τα οποία μπορούν να είναι χαμηλότερα ακόμη και από το 3%.

Με τον τρόπο αυτό, οι δανειολήπτες μπορούν να κλειδώσουν μία χαμηλή σταθερή δόση ακόμη και για το σύνολο της διάρκειας του δανείου.

Ειδικότερα, για δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, διάρκειας 30 ετών, με ποσοστό χρηματοδότησης 60% επί της εμπορικής αξίας του ακινήτου, η μηνιαία δόση διαμορφώνεται περίπου στα ακόλουθα επίπεδα:

  • Σταθερό για 3 έτη: 410 ευρώ
  • Σταθερό για 5 έτη: 420 ευρώ
  • Σταθερό για 10 έτη: 430 ευρώ
  • Σταθερό για 15 έτη: 440 ευρώ
  • Σταθερό για 20 έτη: 450 ευρώ
  • Σταθερό για 25 έτη: 465 ευρώ
  • Σταθερό για 30 έτη: 475 ευρώ

Συγκρίνετε σε 1΄ όλα τα στεγαστικά δάνεια της αγοράς

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα