A- A+
Νέα αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια - Τι δείχνει έρευνα της ΤτΕ

Άνοδο για έκτο συνεχές τρίμηνο κατέγραψε η ζήτηση από ιδιώτες για απόκτηση ή ανέγερση ακινήτου, χρηματοδοτούμενη από στεγαστικό δάνειο.

Σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε περαιτέρω σε ένα βαθμό κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Οι λόγοι της ανόδου

Πρόκειται για εξέλιξη σύμφωνη με την εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας στην αντίστοιχη προ τριμήνου έρευνά της.

Σύμφωνα με αυτήν, η αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια οφείλεται στους εξής παράγοντες:

  • Βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών
  • Ευνοϊκό επίπεδο επιτοκίων
  • Ευνοϊκές προοπτικές στην αγορά κατοικίας


Από την άλλη, στο δ΄ τρίμηνο του 2021, τόσο τα κριτήρια όσο και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα σε τριμηνιαία βάση.


Εργαλείο: Συγκρίνετε σε 1΄ όλα τα στεγαστικά δάνεια


Πτώση στα καταναλωτικά δάνεια

Στον αντίποδα διαψεύστηκαν οι προσδοκίες της Τράπεζας της Ελλάδος για αύξηση της ζήτησης για καταναλωτικά δάνεια το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ζήτηση παρέμεινε αμετάβλητη. Εκτιμάται ότι η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού έπαιιξε ρόλο για αυτήν την εξέλιξη, καθώς επηρέασε αρνητικά την ψυχολογία των καταναλωτών.

Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτόν τον τομέα έχει και η γενικότερη άνοδος των τιμών στην αγορά λόγω της ενεργειακής κρίσης, που περιορίζει το εισόδημα των νοικοκυριών.


Εργαλείο: Συγκρίνετε σε 1΄ όλα τα καταναλωτικά δάνεια


Η πρόβλεψη για το Q1 2022

Σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2022, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει βελτίωση των συνθηκών έναντι του δ΄ τριμήνου του 2021.

Ειδικότερα, εκτιμά ότι η ζήτηση τόσο για στεγαστικά όσο και για καταναλωτικά δάνεια θα αυξηθεί ως ένα βαθμό.

Επιπλεόν, προβλέπει ότι τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2022.