A- A+
Άνοδος 32% στα νέα στεγαστικά δάνεια το 2021 - Μικρότερη αύξηση στα καταναλωτικά

Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων το 2021, καθώς η κτηματαγορά ανέβασε στροφές λόγω της αυξημένης ζήτησης για κατοικίες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μέση ακαθάριστη ροή στεγαστικών δανείων αυξήθηκε στο 10μηνο Ιανουάριος Οκτώβριος 2021 κατά 32% σε ετήσια βάση.

Συγκεκριμένα, οι νέες εκταμιεύσεις έφτασαν τα 75 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο το μήνα, (σύνολο 750 εκατ. ευρώ), έναντι 57 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Οι λόγοι της ανόδου

Η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί ότι οι τάσεις αυτές συνάδουν με την περαιτέρω αναζωογόνηση των συναλλαγών στην αγορά κατοικιών, καθώς και με την επιτάχυνση του ετήσιου ρυθμού ανόδου του δείκτη τιμών των κατοικιών.

Επίσης είναι πιθανόν η άνοδος του μεριδίου των στεγαστικών έναντι των καταναλωτικών δανείων να οφείλεται εν μέρει και στο ότι η πρόσφατη ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης χρηματοδοτήθηκε από την ενίσχυση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και τις αυξημένες αποταμιεύσεις τους και όχι από την καταναλωτική πίστη.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι στο δεκάμηνο του 2021 η μέση ακαθάριστη ροή καταναλωτικών δανείων ανήλθε σε 83 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 19% σε σχέση με πέρυσι έναντι 32% στη στεγαστική πίστη.