A- A+
Στεγαστικά δάνεια: Άλμα της ζήτησης στο δ' τρίμηνο 2021 αναμένει η Τράπεζα της Ελλάδος

Μεγάλη αύξηση της ζήτησης για νέα στεγαστικά δάνεια βλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος για το διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2021, με βάση έρευνα που πραγματοποίησε.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, κατά το β΄ τρίμηνο του έτους η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το ξεκίνημα του 2021.

Ωστόσο, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η ζήτηση των στεγαστικών δανείων αναμένεται να αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό το δ΄ τρίμηνο του 2021.



Οι λόγοι της ανόδου

Η αύξηση της ζήτησης, άρα και των εκταμιεύσεων στεγαστικών δανείων, είναι πολυπαραγοντική.

Βασική αιτία είναι η άνοδος της κτηματαγοράς και της οικοδομικής δραστηριότητας, με το ενδιαφέρον για απόκτηση κατοικιών για ιδιοκατοίκηση και επένδυση να αυξάνονται όσο περνούν οι μήνες.

Επιπλέον, στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς αναμένεται να υποβληθούν και αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια που συζητούνται εδώ και αρκετούς μήνες μεταξύ ενδιαφερομένων και τραπεζών.

Σε πρώτη φάση ο δανειολήπτης παίρνει προέγκριση, για να υποβάλει όμως το τελικό αίτημα για την εκταμίευση του δανείου, θα πρέπει να έχει βρει το σπίτι που τον ενδιαφέρει, αλλά και να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ως εκ τούτου, μεσολαβεί μία χρονική περίοδο συνήθως της τάξης των 3 - 6 μηνών μεταξύ της εκδήλωσης αρχικού ενδιαφέροντος και της υποβολής του τελικού αιτήματος έγκρισης.

Βελτίωση στην καταναλωτική πίστη

Εκτός από τα στεγαστικά δάνεια, τα πάνω της έχει πάρει το τελευταίο διάστημα και η καταναλωτική πίστη.

Στο β΄ τρίμηνο, με βάση την ίδια έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος, η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκε ως ένα βαθμό σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2021.

Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των αυξημένων δαπανών για αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Για το τελευταίο τρίμηνο του 2021 η ζήτηση των καταναλωτικών δανείων αναμένεται και πάλι να αυξηθεί ως ένα βαθμό.