A- A+
Κάτω από το 2% το μέσο επιτόκιo στα παλαιά στεγαστικά - Τo κόστος στις νέες χορηγήσεις

Τυχεροί είναι όσοι έλαβαν στεγαστικό δάνεια τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς τα επιτόκια με τα οποία επιβαρύνονται είναι εξαιρετικά χαμηλά και έχουν δει τις δόσεις να μειώνονται σημαντικά.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια το ετήσιο επιτόκιο διαμορφώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο σε μόλις 1,92%.

Ο λόγος είναι ότι η συντρηπτική πλειονότητα αυτών των προγραμμάτων αποληρώνεται με κυμαινόμενα επιτόκια, συνδεδεμένα με τους δείκτες euribor ή το επιτόκιο της ΕΚΤ.


Εργαλείο: Συγκρίνετε σε 1΄ όλα τα στεγαστικά δάνεια


Μεγάλη υποχώρηση

Έτσι, με την πτώση των ευρωπαϊκών επιτοκίων σε αρνητικά επίπεδα, ταυτόχρονα έπεσε και το τελικό επιτόκιο που καταβάλλουν οι δανειολήπτες.

Για παράδειγμα, κάποιος που πήρε το 2008 στεγαστικό δάνειο διάρκειας 30 ετών με επιτόκιο euribor 3 μηνών + spread 2%, κάτι που ήταν φυσιολογικό για την εποχή εκείνη, πλήρωνε τα πρώτα χρόνια δόση 680 ευρώ περίπου.

Αν λοιπόν το υπόλοιπό του βρίσκεται σήμερα στην περιοχή των 100.000 ευρώ και απομένουν 17 χρόνια για την πλήρη εξόφλησή του, η μηνιαία δόση έχει πέσει στα 550 ευρώ.

Σε μηνιαία βάση η διαφορά των δύο δόσεων είναι 130 ευρώ και σε ετήσια βάση 1560 ευρώ. Δηλαδή είναι σα να πληρώνει δύο λιγότερες δόσεις το χρόνο, σε σχέση με τα πρώτα χρόνια αποπληρωμής του δανείου.

ADVERTISEMENT

Τα νέα προγράμματα

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, σήμερα η πλειονότητα των νέων δανείων χορηγείται με σταθερό επιτόκιο μεγάλης διάρκειας, άνω των 10 ετών, μετά το λανσάρισμα ελκυστικών προϊόντων από τις τράπεζες.

Τον Οκτώβριο το μέσο σταθερό επιτόκιο διάρκειας 10 ετών διαμορφώθηκε στο 3,40% περίπου, ενώ το κυμαινόμενο επιτόκιο στο 2,43%.

Μπορεί να υπάρχει διαφορά και το σταθερό να είναι υψηλότερο από το κυμαινόμενο, ωστόσο διασφαλίζει σταθερές δόσεις για όλη τη διάρκεια.

Έτσι, ό,τι κι αν γίνει στα ευρωπαϊκά επιτόκια, που κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια θα αρχίσουν να ανεβαίνουν, ίσως και από το 2023, δεν επηρεάζεται η δόση.

Έτσι, ο δανειολήπτης γνωρίζει από την αρχή έως το τέλος πόσο θα τους κοστίσει το δάνειο.

Αν πχ. το euribor αυξηθεί στο 1,50%, τότε το κυμανόμενο επιτόκιο θα αναρριχηθεί πάνω από το 4%, επίπεδα σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με το σταθερό.


Εργαλείο: Συγκρίνετε σε 1΄ όλα τα στεγαστικά δάνεια