A- A+
Στεγαστικά δάνεια: Πόσο κοστίζει το «κλείδωμα» της δόσης για ...πάντα - Παραδείγματα

Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται στροφή των νοικοκυριών σε στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο για πολλά χρόνια, με στόχο να κλειδώσουν τη μηνιαία τους δόση.

Το πλεονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι ο δανειολήπτης γνωρίζει εκ των προτέρων ποιο θα είναι το ποσό της δόσης που θα πληρώνει κάθε μήνα για πάρα πολλά χρόνια ή ακόμη και για το σύνολο της διάρκειας αποπληρωμής.

Σύμφωνα με στοιχεία από τράπεζες, 8 στα 10 στεγαστικά δάνεια που εκταμιεύτηκαν το 2021 αφορούσαν σε προϊόντα σταθερού επιτοκίου για διάστημα άνω των 15 - 20 ετών, δηλαδή ως επί τω πλείστον για όλη τη διάρκεια εξόφλησης.

Το ύψος των επιτοκίων

Σε γενικές γραμμές τα σταθερά επιτόκια είναι υψηλότερα από τα κυμαινόμενα, ενώ όσο πιο μεγάλη η διάρκεια του σταθερού επιτοκίου, τόσο πιο μεγάλο είναι και το ύψος τους.

Ειδικότερα, τα σταθερά επιτόκια σήμερα ξεκινούν από τα ακόλουθα επίπεδα:

  • Σταθερό για 3 έτη: 2,60%
  • Σταθερό για 5 έτη: 2,80%
  • Σταθερό για 10 έτη: 3%
  • Σταθερό για 15 έτη: 3,20%
  • Στθαερό για 20 έτη: 3,40%
  • Σταθερό για 25 έτη: 3,60%
  • Σταθερό για 30 έτη: 3,80%

Από την άλλη, τα κυμαινόμενα επιτόκια, ανάλογα με την ενεργειακή κλάση του χρηματοδοτούμενου ακινήτου, μπορεί να ξεκινούν ακόμη και κάτω από το 2%.

Όσο πιο υψηλή η ενεργειακή κλάση του ακινήτου, τόσο μεγαλύττερη είναι και η έκπτωση στο περιθώριο κέρδους (spread) που επιβάλλουν οι τράπεζες κατά τον υπολογισμό του κυμαινόμενου επιτόκιου.

ADVERTISEMENT

Η επιβάρυνση στα σταθερά

Αν υποθέσουμε ότι σε πρόγραμμα σταθερού επιτοκίου το spread διαμορφώνεται στο 2,40%, η διαφορά στη μηνιαία δόση ενός στεγαστικού δανείου 100.000 ευρώ με σταθερά επιτόκια, ανέρχεται σε:

Κλικ στον πίνακα για μεγέθυνση

Όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα οι διαφορές δεν είναι και τόσο μεγάλες. Ξεκινούν από 33 ευρώ το μήνα ή 396 ευρώ το χρόνο και φτάνουν έως τα 83 ευρώ το μήνα ή 996 ευρώ το χρόνο.