A- A+
Επιταγές: Μέσω e-banking η δήλωση για την αναστολή 75 ημερών από επιχειρήσεις - δικαιούχους

Μέσω e-banking θα μπορούν οι επιχειρήσεις του μέτρου αναστολής κατά 75 ημέρες των πληρωμών αξιογράφων, να υποβάλουν τη σχετική δήλωση στην τράπεζά τους.

Συγκεκριμένα, ανάλογα με το e-banking της τράπεζάς τους, θα πρέπει να μεταβαίνουν στην ενότητα Επιταγές και να επιλέγουν ποιες θέλουν να αναστείλου, εισάγοντας το ποσό και την ημερομηνία πληρωμής τους.

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα αξιόγραφα, όπως επιταγές, γραμμάτια συναλλαγματικές, με ημερομηνία πληρωμής από 30/3 έως και 31/5, που έχουν εκδοθεί από επιχειρήσεις ή επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού, παίρνουν παράταση 75 ημερών.

Δηλαδή θα πληρωθούν δυομιση μήνες μετά την αναγραφόμενη σε αυτά ημερομηνία, χωρίς να έχει τη δυνατότητα ο δικαιούχος των χρημάτων να κάνει καταγγελία στον Τειρεσία.

Το μπέρδεμα

Ωστόσο, δημιουργήθηκε ένα θέμα, κυρίως με τις επιταγές, καθώς αυτές βρίσκονται στα χέρια των δικαιούχων και η σχετική ΠΝΠ ορίζει ρητά ότι θα πρέπει να δηλωθούν στην τράπεζα που έχει χορηγήσει το μπλοκ, για την ένταξη στο μέτρο.

Συγκεκριμένα, για να μπορεί μία επιχείρηση να πάρει την αναστολή, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η δήλωση του κάθε αξιογράφου στην τράπεζα, και μάλιστα ενός 6 εργάσιμων ημερών από την έκδοση της ΠΝΠ.

Ωστόσο, δεν διευκρινιζόταν αρχικώς με ποιο τρόπο οι επιχειρήσεις θα δήλωναν ότι την πρόθεσή τους να πληρώσουν αργότερα την οφειλή τους, ενώ δεν υπήρχε πρόβλεψη για την περίπτωση που ο δικαιούχος της επιταγής δεν τη διαβίβαζε στην τράπεζα εντός της παραπάνω προθεσμίας.

Η λύση δίνεται με την αξιοποίηση της τεχνολογίας του e-banking. Αυτό θα γίνεται μέσω των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής, ενώ μόνο στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν διαθέτει πρόσβαση σε αυτές, θα απευθύνεται στο κατάστημα που την εξυπηρετεί.

Ήδη Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank ενημερώνουν τους πελάτες τους για τη σχετική διαδικασία.

Σε ανάλογη προσαρμογή των υπηρεσιών τους αναμένεται να προχωρήσουν μέσα στα επόμενα 24ωρα και οι υπόλοιπες τράπεζες, για την εξ αποστάσεως δήλωση.

Οι προθεσμίες

Σημειώνεται ότι μέχρι τα μεσάνυχτα της 7ης Απριλίου παγώνουν τα πάντα και κανένα αξιόγραφο που προσκομίζεται σε τράπεζα δεν θα πληρώνεται, ανεξάρτητα από το αν ο συνδεδεμένος λογαριασμός έχει υπόλοιπο.

Όσες επιχειρήσεις κάνουν έως τότε τη σχετική δήλωση, θα κερδίσουν την αναστολή πληρωμών κατά 75 ημέρες.

Από την 8η Απριλίου τα αξιόγραφα θα πληρώνονται και θα καταγγέλλονται κανονικά αν δεν εξοφλούνται, εφόσον δεν έχει προηγηθεί η δήλωση για την ανασστολή.

Σημειώνεται πάντως ότι ακόμη και επιχειρήσεις που πλήττονται, μπορούν εφόσον το επιθυμούν, να καταβάλλουν στον δικαιούχο τα χρήματα της επιταγής.

Προφανώς, όσες επιχειρήσεις δεν δηλώσουν ότι θέλουν να ενταχθούν στο μέτρο, θα πρέπει να πληρώνουν κανονικά τις επιταγές τους.

Ενώ όσες μπουν στο μέτρο και θέλουν να πληρώσουν ένα συγκεκριμένο αξιόγραφο και όχι όλα, θα πρέπει προηγουμένως να ενημερώσουν την τράπεζα.