A- A+
Αλαλούμ με την παράταση των 75 ημέρων στις επιταγές - Ισχύει μόνο με δήλωση στην τράπεζα

Αναστάτωση προκλήθηκε τις τελευταίες τρεις ημέρες με τις πληρωμές επιταγών που έληγαν στα τέλη Μαρτίου, καθώς δεν ήταν δυνατή η εφαρμογή της σχετικής ΠΝΠ.

Σύμφωνα με αυτήν, όλα τα αξιόγραφα, όπως επιταγές, γραμμάτια συναλλαγματικές, με ημερομηνία πληρωμής από 30/3 έως και 31/5, που έχουν εκδοθεί από επιχειρήσεις ή επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού, παίρνουν παράταση 75 ημερών.

Δηλαδή θα πληρωθούν δυομιση μήνες μετά την αναγραφόμενη σε αυτά ημερομηνία, χωρίς να έχει τη δυνατότητα ο δικαιούχος των χρημάτων να κάνει καταγγελία στον Τειρεσία.

Το μπέρδεμα

Ωστόσο, στην ίδια ΠΝΠ αναφέρεται ότι για να μπορεί μία επιχείρηση να πάρει την αναστολή, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η δήλωση του κάθε αξιογράφου στην τράπεζα, και μάλιστα ενός 6 εργάσιμων ημερών (3 ημερών πριν την τροποποίηση) από την έκδοση της ΠΝΠ.

Ωστόσο, δεν δειυκρινιζόταν με ποιο τρόπο οι επιχειρήσεις θα δήλωναν ότι θέλουν να πληρώσουν αργότερα την οφειλή τους.

Έτσι, πολλοί δικαιούχοι επιταγών εμφανίστηκαν το τελευταίο τριήμερο σε τραπεζικά καταστήματα για να εισπράξουν.

Ωστόσο, άμειναν άπραγοι, καθώς οι τράπεζες έχουν αναστείλει μέχρι νεωτέρας τις πληρωμές, καθώς δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει ποιοι είναι οι δικαιούχοι του μέτρου.

Το ξεκαθάρισμα από την Ένωση Τραπεζών

Το θέμα ήλθε να διελευκάνει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, μέχρι τα μεσάνυχτα της 7ης Απριλίου παγώνουν τα πάντα και οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν ότι εμπίπτουν στο μέτρο αναστολής των 75 ημερών.

Δεν διευκρινίζεται πως θα γίνει η δήλωση, ωστόσο επισημαίνεται ότι θα γίνει ενημέρωση σχετικά με το μηχανισμό που θα χρησιμοποιηθεί εντός της παραπάνω προθεσμίας.

Επίσης, η ΕΕΤ σημειώνει ότι ακόμη και επιχειρήσεις που πλήττονται, μπορούν εφόσον το επιθυμούν, να καταβάλλουν στον δικαιούχο τα χρήματα της επιταγής.

Προφανώς, όσες επιχειρήσεις δεν δηλώσουν ότι θέλουν να ενταχθούν στο μέτρο, θα πρέπει να πληρώνουν κανονικά τις επιταγές τους.

Ενώ όσες μπουν στο μέτρο και θέλουν να πληρώσουν ένα συγκεκριμένο αξιόγραφο και όχι όλα, θα πρέπει προηγουμένως να το δηλώσουν στην τράπεζα.