A- A+
Άνοιξε το Taxis για αιτήσεις από επιχειρήσεις που θέλουν 5ετές κρατικό δάνειο

Άνοιξε το απόγευμα της Παρασκευής η πλατφόρμα αιτήσεων myBusinessSupport της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν κρατικό δάνειο.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, δικαίωμα για τη συγκεκριμένη παροχή (Επιστρεπτέα Προκαταβολή) έχουν όλες οι επιχειρήσεις, ακόμη και οι ατομικές, ανεξάρτητα από το αν ανήκουν σε ΚΑΔ που πλήττονται.

Αρκεί να έχουν έδρα στην Ελλάδα και να απασχολούν προσωπικό από 1 έως και 500 εργαζομένους.

Τα χαρακτηριστικά του δανείου

Το ποσό που θα δοθεί σε κάθε αιτούντα δεν έχει γίνει γνωστό, καθώς τα κριτήρια υπολογισμού του θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση υποβολής των αιτήσεων.

Σε κάθε περίπτωση όμως, θα ισχύει περίοδος χάριτος ενός έτους, για να ακολουθήσει τα αμέσως επόμενα τέσσερα χρόνια η εξόφληση του δανείου σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Ούτε το επιτόκιο έχει γίνει γνωστό, ωστόσο αναμένεται να είναι χαμηλό.

Κάντε αίτηση τώρα

Τι στοιχεία δίνονται

Αιτήσεις στο myBusinessSupport θα μπορούν να γίνονται έως και τις 10 Απριλίου. Ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση, καθώς οι λογιστές ενδεχομένως να μην προλάβουν να ολοκληρώσουν εγκαίρως, λόγω του φόρτου εργασίας αυτήν την περίοδο, τη διαδικασία.

Τα στοιχεία που πρέπει να συμπληρώσετε αφορούν είτε το μήνα Μάρτιο ή το α΄ τρίμηνο του 2020, ανάλογα με τον τύπο των βιβλίων της επιχείρησης.

Ενώ κάθε μήνα έως και το τέλος του 2020 θα υπάρχει υποχρέωση καταχώρισης στην πλατφόρμα των ίδιων στοιχείων κάθε μήνα.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία πρέπει να συμπληρώσετε κατά την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι τα εξής:

- Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, που τηρούν:

o απλογραφικά βιβλία, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ (κωδ. 312 της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ), που αφορά στο Α’ τρίμηνο (Ιανουάριος – Μάρτιος) 2020.

o διπλογραφικά βιβλία, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ (κωδ. 312 της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ), που αφορά τον μήνα Μάρτιο 2020

- Επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, που τηρούν:

o απλογραφικά βιβλία, συμπληρώνουν το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων (κωδ. 047 του εντύπου Ε3) του φορολογικού έτους 2019, το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019 και τα ακαθάριστα έσοδα Α΄ Τριμήνου 2020, συγκεντρωτικά για το τρίμηνο.

o διπλογραφικά βιβλία, συμπληρώνουν το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων (κωδ. 047 του εντύπου Ε3) του φορολογικού έτους 2019. το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019, τα ακαθάριστα έσοδα Α΄ Τριμήνου 2020, διακριτά για κάθε μήνα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το σύνολο των εξόδων προσδιορίζεται από τον κωδικό 580 του εντύπου Ε3, μειούμενο κατά τον κωδικό 581 (παροχές σε εργαζόμενους) και κατά τον κωδικό 585 (διάφορα λειτουργικά έξοδα) στο μέρος που αφορά σε δαπάνες ενοικίου της επιχείρησης.

Όταν ολοκληρώσετε την καταχώριση των στοιχείων αποθηκεύετε, οριστικοποιείτε και υποβάλλετε τη δήλωση από το πεδίο «Επιλογές» (πάνω δεξιά στην οθόνη σας).

Στη συνέχεια για τους μήνες Απρίλιο έως και Δεκέμβριο 2020, οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως τύπου τηρούμενων βιβλίων, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ ή τα ακαθάριστα έσοδα κάθε μήνα, κατά περίπτωση, μέχρι τη δέκατη ημέρα του επόμενου μήνα.