A- A+
Με σταθερό επιτόκιο το 40% των νέων στεγαστικών δανείων - Οι προσφορές και οι μηνιαίες δόσεις

Σταθερά γύρω από τα επίπεδα του 40% διατηρείται το ποσοστό των νέων στεγαστικών δανείων που χορηγούνται με σταθερό επιτόκιο από τις τράπεζες.

Πρόκειται για μία λογική εξέλιξη, καθώς από το φθινόπωρο του 2019 σχεδόν όλες οι τράπεζες έχουν λανσάρει πολύ ελκυστικά προγράμματα με σταθερό επιτόκιο από 5 έως και 30 χρόνια, που μπορεί να ξεκινούν ακόμη και κάτω από 3%.

Με τον τρόπο αυτό οι δανειολήπτες κλειδώνουν μία σταθερή δόση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ δίνεται η δυνατότητα «κλειδώματος» της δόσης ακόμη και για τη συνολική διάρκεια του δανείου.

Έτσι, γνωρίζουν εκ των προτέρων σε πολύ μεγάλο ή σε απόλυτο βαθμό το συνολικό κόστος του δανείου που θα λάβουν και αποκλείουν τις δυσάρεστες εκπλήξεις.



Η νέα παραγωγή

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι χορηγήσεις νέων στεγαστικών δανείων διατηρούν ανοδικές τάσεις παρά την πανδημία και το κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία.

Μπορεί τα νούμερα ακόμη να είναι χαμηλά, ωστόσο δείχνουν πως σταδιακά η στεγαστική πίστη επανέρχεται στο προσκήνιο, στηρίζοντας όσους θέλουν να αποκτήσουν ή να κατασκευάσουν σπίτι.

Τον Οκτώβριο χορηήθηκαν συνολικά νέα στεγαστικά δάνεια ύψους 73 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Αντίστοιχα, στο 10μηνο του 2020 οι νέες χορηγήσεις διαμορφώθηκαν σε 556 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση της τάξης του 10%.

ADVERTISEMENT

Οι επιλογές στα επιτόκια

Η τάση στροφής στα προγράμματα σταθερού επιτοκίου είναι εμφανής τους τελευταίους μήνες.

Από τα νέα στεγαστικά δάνεια που δόθηκαν το διάστημα Ιανουάριος - Οκτώβριος 2020 το ποσοστό των προγραμμάτων με σταθερό επιτόκιο για 5 έως και 30 χρόνια διαμορφώθηκε στο 40% περίπου.

Αντίστοιχα, το 2019 τα νοικοκυριά που επέλεγαν σταθερές δόσεις για πολλά χρόνια ήταν της τάξης του 15%.

Σε απόλυτους αριθμούς η άνοδος στις χορηγήσεις προγραμμάτων σταθερού επιτοκίου φτάνει το 213%.

ADVERTISEMENT

Το κόστος δανεισμού

Και πώς να μην φτάσει σε αυτά τα επίπεδα, μετά τις ελκυστικές προσφορές στα σταθερά επιτόκια που έχουν ενεργοποιήσει οι τράπεζες.

Σήμερα τρεις συστημικοί όμιλοι, η Alpha Bank, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα προσφέρουν στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο έως και 30 χρόνια.

Για δάνειο 100.000 ευρώ, που χρηματοδοτεί την αγορά ακινήτου αξίας 140.000 ευρώ, οι μηνιαίες δόσεις για το σύνολο της διάρκειας εξόφλησης, διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα: