A- A+
Αυξάνεται μήνα με το μήνα το ενδιαφέρον για νέα στεγαστικά δάνεια - Πόσοι προτιμούν σταθερά επιτόκια

Συνεχής είναι τους τελευταίους μήνες η ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια, καθώς φαίνεται ότι παρά την πανδηνμία το ενδιαφέρον για αγορά ή ανέγερση ακινήτων ενισχύεται.

Σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος, στο γ΄ τρίμηνο του 2020 η ζήτηση τόσο για τα στεγαστικά δάνεια όσο και για τα καταναλωτικά αυξήθηκε σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2020, λόγω της βελτίωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Όσον αφορά την ζήτηση για το δ΄ τρίμηνο του 2020, αναμένεται μικρή αύξηση στη ζήτηση των στεγαστικών δανείων.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει πως τόσο τα κριτήρια όσο και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν κατά βάση αμετάβλητοι σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2020, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Αυτά τα κριτήρια αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2020.

Τι επιτόκια προτιμούν οι ενδιαφερόμενοι

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των δανειοληπτών βρίσκονται για πρώτη φορά εφέτος μετά από πάρα πολλά χρόνια τα προγράμματα σταθερού επιτοκίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι νέες χορηγήσεις της κατηγορίας έφτασαν τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες τα 194 εκατ. ευρώ.

Από αυτά το 60%, περί τα 116 εκατ. ευρώ δόθηκαν με κυμαινόμενο επιτόκιο και το υπόλοιπο 40%, ήτοι 78 εκατ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο.

Πέρυσι, μόλις το 10% των νέων χορηγήσεων είχε συμβασιοποιηθεί με σταθερό επιτόκιο.

Αυτό βέβαια είναι λογικό, καθώς από τον Οκτώβριο του 2019 ξεκίνησε το λανσάρισμα προνομιακών προγραμμάτων με σταθερό επιτόκιο ακόμη και για όλη τη διάρκεια του δανείου, έως και 30 έτη δηλαδή.

Τον Αύγουστο πάντως πτωτικά κινήθηκαν τα κυμαινόμενα επιτόκια, με το μέσο κόστος στα προγράμματα της κατηγορίας να πέφτει στο 2,47% από 2,53% ένα μήνα πριν.