A- A+
Με πρόσθετους κωδικούς οι συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ μέσω e-banking από το Σεπτέμβριο

Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για συναλλαγές μεγαλύτερες των 1.000 ευρώ μέσω e-banking θα ενεργοποιήσουν όλες οι τράπεζες από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο λόγος είναι ότι με βάση τη νομοθεσία που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή, σε περιπτώσεις απάτης οι καταναλωτές ευθύνονται μόνο μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ και το υπερβάλλον καλύπτεται από την τράπεζα.

Αυτό μάλιστα ισχύει ακόμη κι αν διαπιστωθεί βαριά αμέλεια του ίδιου του πελάτη. Δηλαδή όταν ο τελευταίος δώσει πρόσβαση στο e-banking του, στους δράστες.

Η εξαίρεση

Η ίδια νομοθεσία ωστόσο ορίζει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ισχύει η ευθύνη των τραπεζών για τη λεία άνω των 1.000 ευρώ, εάν η τράπεζα έχει ενεργοποιήσει και τρίτη μέθοδο ταυτοποίησης του πελάτη.

Σήμερα, η εκτέλεση μίας συναλλαγής είναι δυνατή με δύο τρόπους ταυτοποίησης:

- Πρώτον, με τα στοιχεία εισόδου στο e-banking

- Δεύτερον, με τη χρήση κωδικού μίας χρήσης ή με ειδοποίηση στο κινητό μέσω του m-banking

Για να αποφύγουν λοιπόν οι τράπεζες την ευθύνη για ποσά άνω των 1.000 ευρώ, θα πρέπει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να ενεργοποιήσουν και μία τρίτη μέθοδο ταυτοποίησης.

ADVERTISEMENT

Τα νέα μέτρα ασφαλείας

Μία πρώτη γεύση για τις πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας που θα λάβουν τα πιστωτικά ιδρύματα από τις αρχές του φθινοπώρου, παίρνουμε από το νέο σύστημα επιβεβαίωσης συναλλαγών της Τράπεζας Πειραιώς.

Από τον Σεπτέμβριο του 2023 η τράπεζα θα θέσει σε εφαρμογή ένα νέο μηχανισμό πρόσθετης ταυτοποίησης σε επιλεγμένες εγχρήματες συναλλαγές μέσω winbank.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που απαιτηθεί η πρόσθετη ταυτοποίηση θα ζητείται από τον συνδρομητή του e-banking  να καταχωρήσει 2 από τα 4 ψηφία του PIN της χρεωστικής του κάρτας.

Εάν δεν έχετε ενεργή κάρτα, θα σας ζητηθεί να καταχωρήσετε τον κωδικό (OTP) που θα σας σταλεί στο email επικοινωνίας που έχετε δηλώσει / επιβεβαιώσει στη winbank.

Εξάλλου, εάν έχετε στην κατοχή σας περισσότερες από μία ενεργές χρεωστικές κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς, θα σας ζητηθεί να ορίσετε την χρεωστική κάρτα που επιθυμείτε, για την διενέργεια της πρόσθετης ταυτοποίησης.