A- A+
Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για όσους έχουν παιδιά - Πόσα κερδίζουν

Την αύξηση του αφορολογήτου ορίου για όσους έχουν παιδιά αναμένεται να περάσει από τη Βουλή το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μειώνοντας την επιβάρυνση για χιλιάδες νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το αφορολόγητο όριο κυμαίνεται από 9.000 έως 12.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων του φορολογούμενου και αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.

Τα νέα όρια θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024. Ως εκ τούτου θα οδηγήσουν στη μείωση της παρακράτησης στους μισθούς και τις συντάξεις από τη νέα χρονιά και στο συνολικό φόρο που θα πληρωθεί μετά τις δηλώσεις του 2025.

Τα νέα όρια

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, το νέο αφορολόγητο όριο θα διαμορφωθεί από την ερχόμενη Πρωτοχρονιά σε:

- 10.000 ευρώ για φορολογουμένους με ένα εξαρτώμενο τέκνο

- 11.000 ευρώ για φορολογουμένους με δύο εξαρτώμενα τέκνα

- 12.000 ευρώ για φορολογούμενους με τρία εξαρτώμενα παιδιά.

- 13.000 ευρώ για φορολογουμένους με τέσσερα εξαρτώμενα παιδιά

Από την άλλη, στους φορολογούμενους χωρίς παιδιά το αφορολόγητο όριο θα παραμείνει στα 8.636 ευρώ.

ADVERTISEMENT

Το ετήσιο όφελος

Με τον τρόπο αυτό, οι φορολογούμενοι με τέκνα θα δουν τη φορολογική επιβάρυνση για τα εισοδήματά τους να μειώνεται σε ετήσια βάση κατά:

- 90 ευρώ για φορολογούμενους με ένα εξαρτώμενο τέκνο και ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ

- 220 ευρώ για φορολογούμενους με δύο ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και ετήσιο ατομικό εισόδημα υψηλότερο των 11.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα δουν άμεσα το όφελος στις απολαβές τους, καθώς θα μειωθεί η παρακράτηση φόρου, ενώ οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του 2025.