A- A+
Με μερισματικές αποδόσεις ως 6% οι τραπεζικές μετοχές - Πόσα μπορεί να κερδίσετε

Έτοιμες να επιστρέψουν στην εποχή των μερισμάτων και να ανταμείψουν τους μετόχους τους για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, είναι οι ελληνικές τράπεζες.

Τα κέρδη του 2023, μέρος των οποίων θα διανείμουν στους επενδυτές, αναμένεται να ανέλθουν στα επίπεδα των 4 δισ. ευρώ για τους τέσσερις συστημικούς ομίλους.

Ο λόγος γίνεται για τις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, οι διοικήσεις των οποίων είναι αισιόδοξες ότι ο επόπτης τους δεν θα φέρει αντίρρηση για την πρώτη διανομή μερίσματος από τα τέλη της δεκαετίας του 2000.

Οι στόχοι

Με βάση τα όσα έχουν δηλώσει, θα συζητήσουν με τον SSM το ενδεχόμενο να επιστρέψουν υπό τη μορφή μετρητών στους μετόχους τους:

- Το 25% της καθαρής κερδοφορίας οι Eurobank και Εθνική Τράπεζα

- Το 20% η Alpha Bank

- To 10% η Τράπεζα Πειραιώς

Δικαίωμα είσπραξης του μερίσματος θα έχουν οι μέτοχοί τους κατά μία συγκεκριμένη ημερομηνία που θα οριστεί από τις τακτικές γενικές συνελεύσεις τους το ερχόμενο καλοκαίρι.

ADVERTISEMENT

Πόσο θα κερδίσετε

Με βάση τις εκτιμήσεις αναλυτών, το μέρισμα ανά μετοχή θα ανέλθει σε:

  • Alpha Bank: 0,06 ευρώ ανά μετοχή
  • Eurobank: 0,10 ευρώ ανά μετοχή
  • Εθνική Τράπεζα: 0,30 ευρώ ανά μετοχή
  • Τράπεζα Πειραιώς: 0,06 ευρώ ανά μετοχή

Εφόσον, επαληθευτούν τα παραπάνω, με βάση τις τιμές κλεισίματος της 10ης Ιανουαρίου, οι μερισματικές αποδόσεις διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα:

  • Eurobank: 5,88%
  • Εθνική Τράπεζα: 4,43%
  • Alpha Bank: 3,77%
  • Τράπεζα Πειραιώς: 1,74%


Φυσικά οι παραπάνω αποδόσεις μεταβάλλονται ανάλογα με την εξέλιξη της τιμής των μετοχών.

Όσο μειώνεται η τιμή, τόσο αυξάνεται η απόδοση και το αντίστροφο. Στην δεύτερη περίπτωση όμως ο επενδυτής κερδίζει και κεφαλαιακή υπεραξία, πέραν του μερίσματος.

ADVERTISEMENT

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, εάν κάποιος αγόραζε 1.000 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας θα πλήρωνε 6.772 ευρώ.

Στη θεωρητική περίπτωση που η τιμή της παρέμενε σταθερή μέχρι την ημέρα καταβολής του μερίσματος, θα εισέπραττε 300 ευρώ και η αξία των μετοχών του θα παρέμενε στα 6.772 ευρώ.

Συνολικά δηλαδή αν ρευστοποιούσε τη θέση του μετά την είσπραξη του μερίσματος θα λάμβανε 7.072 ευρώ, καταγράφοντας συνολικά κέρδη 300 ευρώ.

Αν η τιμή μέχρι την ημέρα καταβολής του μερίσματος μειωνόταν στα 6 ευρώ, η λογιστική αξία των 1.000 μετοχών θα έπεφτε στα 6.000 ευρώ.

Ο επενδυτής θα λάμβανε 300 ευρώ ως μέρισμα, αλλά θα έχανε 772 ευρώ από τη μεταβολή της τιμής της μετοχής, εφόσον φυσικά επέλεγε να ρευστοποιήσει τη θέση του.

Τέλος, αν η τιμή αυξανόταν στα 7 ευρώ και ρευστοποιούσε τις μετοχές του μετά την είσπραξη του μερίσματος, θα είχε συνολικές εισπράξεις 7.300 ευρώ.

Θα κέρδισε δηλαδή διπλά. Τόσο από το μέρισμα, όσο και από την άνοδο της τιμής της μετοχής.