A- A+
Κλείδωσαν οι εκπτώσεις ενοικίου για επιχειρήσεις και εργαζομένους - Τι ισχύει κατά περίπτωση

Έκπτωση ενοικίου κατά 40% για το Μάρτιο ή και τον Απρίλιο, εξασφαλίζουν όλες οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοί τους που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.

Με την τελευταία εγκύκλιό του το υπουργείο Εργασίας έδωσε και τις οριστικές διευκρινίσεις για το τι ισχύει για το θέμα και πλέον τα δεδομένα είναι τα εξής:

- Επιχειρήσεις - εργοδότες γενικά

Περίπτωση Α

Αν ανήκουν στην κατηγορία των επιχειρήσεων που έκλεισαν με εντολή δημόσιας αρχής μέσα στο Μάρτιο, δικαιούνται έκπτωση 40% στο μίσθωμα τόσο για το Μάρτιο, όσο και για τον Απρίλιο.

Η έκπτωση αυτή εξασφαλίζεται στις ακόλουθες τρεις περιπτώσεις:

- Αν ο κύριος ΚΑΔ τους έκλεισε με εντολή δημόσιας αρχής

- Αν ο δευτερεύων ΚΑΔ με τα περισσότερα έσοδα το 2018 έκλεισε με εντολή δημόσιας αρχής

- Για κάθε ένα από τα υποκαταστήματά τους με κύριο ΚΑΔ που έκλεισε με εντολή δημόσιας αρχής, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο κύριος ΚΑΔ της επιχείρησης ή ο δευτερεύοντας με τα μεγαλύτερα έσοδα.

Περίπτωση Β

Αν ανήκουν σε ΚΑΔ που πλήττεται, αλλά δεν έκλεισε με εντολή δημόσιας αρχής, έχουν έκπτωση 40% μόνο στο ενοίκιο του μηνός Απριλίου.

Η έκπτωση αυτή εξασφαλίζεται στις ακόλουθες τρεις περιπτώσεις:

- Αν ο κύριος ΚΑΔ τους πλήττεται από την κρίση

- Αν ο δευτερεύων ΚΑΔ με τα περισσότερα έσοδα το 2018 πλήττεται από την κρίση

- Για κάθε ένα από τα υποκαταστήματά τους με κύριο ΚΑΔ που πλήττεται από την κρίση, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο κύριος ΚΑΔ της επιχείρησης ή ο δευτερεύοντας με τα μεγαλύτερα έσοδα.


- Εργαζόμενοι

Την ίδια έκπτωση ενοικίου για την πρώτη κατοικία τους δικαιούνται και οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων των παραπάνω περιπτώσεων (Α και Β).

Αρκεί οι συμβάσεις τους να έχουν τεθεί σε αναστολή από τον εργοδότη τους.

Αν εργάζονται σε επιχείρηση που έκλεισε με εντολή δημόσιας αρχής (περίπτωση Α) δικαιούνται έκπτωση 40% στo ενοίκιo του σπιτιού τους για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Αν εργάζονται σε επιχείρηση που πλήττεται (περίπτωση Β), τότε δικαιούνται την έκπτωση του 40% μόνο για το μήνα Απρίλιο.


- Ιδιοκτήτες ακινήτων

Οι εκμισθωτές της επαγγελματικής στέγης ή της α΄ κατοικίας που επιβαρύνονται με την έκπτωση του 40% κερδίζουν τα εξής:

- Αναστολή φορολογικών τους υποχρεώσεων κατά 4 μήνες

- Εναλλακτικά, εάν δεν εκμεταλλευτούν την αναστολή και πληρώσουν εμπρόθεσμα τους φόρους τους, κερδίζουν έκπτωση 25% στα ποσά, με εξαίρεση τον ΦΠΑ.


Προσοχή με τις αιτήσεις

Σημειώνεται πως επειδή το σύστημα Εργάνη, μέσω των οποίων υποβάλλονται οι σχετικές δηλώσεις, έχει αλλάξει αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες, οι εργοδότες θα πρέπει να ελέγξουν τις υποβολές που τυχόν έχουν κάνει έως σήμερα.

Αν τελικά δικαιούνται την έκπτωση ως κλειστές και όχι ως πληττόμενες επιχειρήσεις, πχ. με βάση τον κύριο ΚΑΔ του υποκαταστήματός τους, θα πρέπει να υποβάλλουν νέα αίτηση για τα μισθώματα.

Και στη συνέχεια να ενημερώσουν και τους εργαζομένους, αποστέλλοντας το αριθμό πρωτοκόλλου, ώστε και οι τελευταίοι να πετύχουν την αντίστοιχη έκπτωση στην πρώτη τους κατοικία.