A- A+
Σίγουρα επιτόκια έως 3,7% για 1 έως 12 μήνες - Όλες οι επιλογές για τις καταθέσεις σας

Στην πλέον αποδοτική επιλογή για καταθέτες που θέλουν διασφαλισμένο τόσο το αρχικό τους κεφάλαιο, όσο και το επιτόκιό τους, αναδεικνύονται τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου.

Πρόκειται για τους πλέον ασφαλείς κρατικούς τίτλους που ποτέ δεν πρόδωσαν όσους τους εμπιστεύτηκαν. Ούτε όταν κουρεύτηκε το ελληνικό δημόσιο χρέος, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε όσους είχαν ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους.

Αυτήν την στιγμή βρίσκονται σε κυκλοφορία 12 έντοκα γραμμάτια, με διάρκεια από μερικές εβδομάδες έως και 12 μήνες, με επιτόκια σημαντικά πιο υψηλά από τα αντίστοιχα των προθεσμιακών καταθέσεων.

Γιατί τώρα

Όσοι έχουν χρήματα στην άκρη και δεν επιθυμούν να τα επενδύσουν σε χρεόγραφα που ενέχουν το παραμικρό ρίσκο για το αρχικό κεφάλαιο και την τελική απόδοση, τα έντοκα γραμμάτια αποτελούν μονόδρομο.

Η σημερινή συγκυρία μάλιστα θεωρείται ιδανική για την αγορά τους, καθώς οι αποδόσεις τους παραμένουν υψηλές, πλησιάζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 4%.

Σύντομα όμως θα υποχωρήσουν, καθώς η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μειώσεις των παρεμβατικών της δεικτών.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, αυτό αναμένεται να συμβεί πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, δηλαδή τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, που είναι προγραμματισμένα διοικητικά συμβούλιο της ΕΚΤ.

ADVERTISEMENT

Ο υπολογισμός της απόδοσης

Τα έντοκα γραμμάτια είναι διαθέσιμα στη δευτερογενή αγορά. Για να επενδύσετε σε αυτά, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία.

Το ελάχιστο ύψος της επένδυσης μπορεί να είναι χαμηλό, ξεκινώντας ακόμη και από τις 3.000 ευρώ.

Όταν επενδύετε σε έντοκα γραμμάτια, τα αγοράζετε σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής τους αξίας και στη λήξη λαμβάνετε το 100% αυτής.

Για παράδειγμα, εάν επενδύσετε σε ετήσιο έντοκο γραμμάτιο με απόδοση 3,73%, θα το αγοράσετε στο 96,37% της ονομαστικής του.αξίας.

Πληρώνετε δηλαδή σήμερα πχ. 96.370 ευρώ και σε ένα χρόνο θα πιστωθούν στο λογαριασμό σας 100.000 ευρώ.

Εν προκειμένω, κερδίζετε 3.630 ευρώ τόκους, οι οποίοι σας αποδίδονται καθαροί, καθώς δεν ισχύει η επιβάρυνση του 15% που εφαρμόζεται στις τραπεζικές καταθέσεις.

ADVERTISEMENT

Τα επιτόκια σήμερα

Με βάση το τελευταίο κλείσιμο στη δευτερογενή αγορά, τα διαθέσιμα έντοκα γραμμάτια προσφέρουν τις ακόλουθες ετησιοποιημένες αποδόσεις:

Η απόδοση που θα κλειδώσετε αναμένεται να είναι χαμηλότερη κατά 10 - 20 μονάδες βάσης σε σχέση με τα προαναφερθέντα επίπεδα, λόγω των προμηθειών που θα χρεωθείτε για την εκτέλεση της συναλλαγής και του κέρδους του πωλητή των τίτλων.

Αν λάβουμε υπόψιν μία επιβάρυνση της τάξης των 20 μονάδων βάσης, το επιτόκιο που μπορείτε να εξασφαλίσετε κυμαίνεται από 3,2% έως 3,66%.

Είναι δηλαδή σημαντικά πιο υψηλό από τις προθεσμιακές καταθέσεις ίδιας διάρκειας, ενώ οι τόκοι, όπως προαναφέρθηκε, σας αποδίδονται καθαροί, χωρίς τη φορολογική επιβάρυνση του 15%.