A- A+
Καταθέσεις: «Σβήνουν» και τα τελευταία επιτόκια της τάξης του 0,20%- 0,30% οι τράπεζες

Προ των πυλών ενός νέου κύκλου περικοπής των επιτοκίων βρίσκεται η εγχώρια καταθετική αγορά, με τις τράπεζες να στοχεύουν στο κούρεμα όσων ακόμη κινούνται στη ζώνη του 0,20% - 0,30%.

Ο λόγος γίνεται για καταθετικούς λογαριασμούς μισθοδοσίας ή σύνταξης και αποταμιευτικά προϊόντα, τα επιτόκια θεωρούνται προνομιακά, καθώς διασφαλίζουν έστω και λίγους τόκους στους πελάτες των τραπεζών.

Τα λέμε προνομιακά, καθώς η συντρηπτική πλειονότητα των προγραμμάτων ανοιχτής ζήτησης (τρεχούμενοι, Ταμιευτήριο) δεν δίνουν καθόλου τόκους ανεξαρτήτως ποσού. Στην καλύτερη το μετά φόρων επιτόκιο να φτάνει το 0,0085%!


Εργαλείο: Συγκρίνετε σε 1΄ όλα τα επιτόκια καταθέσεων


Τι έρχεται

Οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε περικοπές στα προϊόντα μισθοδοσίας / σύνταξης και στα αποταμιευτικά προγράμματα, με το σχετικό κούρεμα να φτάνει έως και το 50%.

Για παράδειγμα, η Alpha Bank ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι θα θέσει σε ισχύ νέα χαμηλότερα επιτόκια από την ερχόμενη Πρωτοχρονιά.

Οι αλλαγές θα επηρεάσουν τα ακόλουθα προγράμματα:

- Στον Alpha Μισθοδοσία το επιτόκιο για ποσά έως 1.000 ευρώ θα πέσει από το 0,30% στο 0,20%

- Στον Alpha Έξυπνη Αποταμίευση το επιτόκιο για ποσά έως 50.000 ευρώ μειώνεται από το 0,12% στο 0,10% και για μεγαλύτερα ποσά από το 0,10% στο 0,05%

- Μειώσεις επιτοκίων και αλλαγή κλιμακίων θα έχουμε και στη σειρά προϊόντων Σειρά Alpha 1|2|3, όπου όλα τα επιτόκια μειώνονται κατά 50% και θα διαμορφώνονται ανάλογα με το ύψος της κατάθεσης σε 0,10%, 0,05% και 0,02%.

Η εφαρμογή των νέων επιτοκίων θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2022.