A- A+
Καταθέσεις: Οι πελάτες αντί να κερδίζουν θα πληρώνουν τόκους στην τράπεζα πολύ σύντομα

Προ των πυλών ενός νέου σοκ βρίσκονται οι καταθέτες, καθώς σύντομα θα εφαρμοστούν αρνητικά επιτόκια και αυξημένες προμήθειες στις αποταμιεύσεις τους.

Τι σημαίνει αυτό; Όχι μόνο δεν θα λαμβάνουν τόκους, έστω και πενιχρούς, αλλά θα χρεώνονται επειδή η τράπεζα φυλάει τα χρήματά τους.

Πρόκειται για απόρροια της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ και αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα, θα εφαρμοστούν και στην Ελλάδα οι χρεώσεις που επιβάλλονται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό.

Οι προμήθειες

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κύπρου, όπου ήδη πολλές τράπεζες επιβαρύνουν τους πελάτες τους που έχουν ρευστά διαθέσιμα σε απλούς λογαριασμούς.

Συγκεκριμένα:

- Στους ιδιώτες επιβάλλονται χρεώσεις για την τήρηση ενός λογαριασμού, που μπορεί να φτάνουν ανάλογα με τον τύπο του, έως και 7 ευρώ μηνιαίως

- Ειδικά στις επιχειρήσεις εκτός από τα έξοδα τήρησης ενός λογαριασμού (έως 30 ευρώ μηνιαίως), ο καταθέτης για ποσά άνω των 100.000 ευρώ πληρώνει ο ίδιος επιτόκιο στην τράπεζα, που μπορεί να φτάνει ακόμη και στα επίπεδα του 0,50%.

- Αυστηρές είναι οι τράπεζες και με λογαριασμούς που βρίσκονται σε ακινησία για συνεχείς μήνες. Κάποιες τους χρεώνουν μέχρι να γίνει κάποια κίνηση με 15 ευρώ ανά εξάμηνο.

ADVERTISEMENT

Μικρή απόσταση από το 0%

Στην Ελλάδα μπορεί να μην εφαρμόζονται ακόμη αρνητικά επιτόκια, αλλά βρίσκονται μία ανάσα από το 0% στους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης.

Επιπλέον, στις επιχειρήσεις χρεώνονται έξοδα τήρησης λογαριασμών για τις παροχές που τους συνοδεύουν, ενώ δεν καταβάλλονται τόκοι..

Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο στους λογαριασμούς Ταμιευτηρίου διαμορφώνεται στο 0,01% στις επιχειρήσεις και στο 0,02% στα φυσικά πρόσωπα.

Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι τρεχούμενοι λογαριασμοί για ιδιώτες, οι οποίοι λόγω των προϊόντων μισθοδοσίας / σύνταξης που έχουν υψηλότερες αποδόσεις σε μικροποσά, έχουν υψηλότερο μέσο επιτόκιο, στο 0,08%.

ADVERTISEMENT

Τι γίνεται στις προθεσμιακές

Από την άλλη, στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις που συνάφθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, η μέση απόδοση για διάρκεια έως και 1 έτος,ανήλθε σε 0,16%.

Ωστόσο, το μέσο επιτόκιο θα πέσει σύντομα κάτω από το 0,10%, μετά τις περικοπές που έχουν ήδη εφαρμόσει οι τράπεζες.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι στο σύνολο των προθεσμιακών καταθέσεων, υφιστάμενες και νέες, το μέσο επιτόκιο βρίσκεται χαμηλότερα, στο επίπεδο του 0,11%.