A- A+
Ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ η άνοδος των καταθέσεων το 2021 - Φυγή από τις προθεσμιακές

Συνεχίστηκε, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς, η άνοδος των καταθέσεων το Σεπτέμβριο, με την αύξηση από τις αρχές του έτους να ξεπερνά το όριο των 10 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, στο τέλος Σεπτεμβρίου τα υπόλοιπα εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, είχαν διαμορφωθεί στα 173,7 δισ. ευρώ.

Σε μηνιαία βάση κατέγραψαν άνοδο 560 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχης αύξησης άνω του 1,50 δισ. ευρώ τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες.

Οι λόγοι για το φρενάρισμα

Η επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου των μεγεθών αποδίδεται στα εξής:

- Στην πληρωμή φόρων που ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο (πχ. με τρεις μαζεμένες δόσεις φόρου εισοδήματος)

- Στη μείωση της εισροής τουριστικών εσόδων σε σύγκριση με τους πιο εμπορικούς καλοκαιρινούς μήνες

Παρά τη μείωση του μηνιαίου ρυθμού αύξησης, από την αρχή του χρόνου έως το τέλος Σεπτεμβρίου, η καταθετική βάση ενισχύθηκε κατά 10,48 δισ. ευρώ.

Την αντίστοιχη περυσινή περίοδο η άνοδος των ίδιων μεγεθών είχε φτάσει τα 10 δισ. ευρώ.

Ως εκ τούτου η φετινή επίδοση μόνο κακή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αν λάβουμε υπόψιν ότι τα πακέτα στήριξης νοικοκυριών και επιχεριήσεων ήταν μεγαλύτερα το 2020.

ADVERTISEMENT

Διαρροών συνέχεια στις προθεσμιακές

Από την άλλη, συνεχίστηκαν για 25ο μήνα οι εκροές από τις προθεσμιακές καταθέσεις, τα υπόλοιπα των οποίων έχουν διαμορφωθεί πλέον στο ιστορικό χαμηλό μετά την εισαγωγή του ευρώ, των 29,62 δισ. ευρώ.

Το Σεπτέμβριο η μείωση των υπολοίπων τους έφτασε τα 1,12 δισ. ευρώ, ενώ στο 9μηνο η πτώση προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ.

Οι λόγοι για αυτές τις μεταβολές σχετίζονται με τα πολύ χαμηλά επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες στους λογαριασμούς προθεσμίας, τα οποία διαμορφώνονται ελάχιστα πάνω από το 0%.

Στο πλαίσιο αυτό, οι καταθέτες δεν ανανεώνουν τα προϊόντα τους και αρκετοί από αυτούς τοποθετούνται σε εναλλακτικές μορφές επένδυσης, για να πετύχουν μία αξιοπρεπή απόδοση.

Από την άλλη, εκτιμάται ότι ένα μέρος των κεφαλαίων που φεύγουν, χρησιμοποιείται για την αγορά ακινήτων ή άλλων διαρκών καταναλωτικών αναγκών.