A- A+
Κατάργηση προκαταβολής φόρου, τέλους επιτηδεύματος και μείωση ενοικίων 40% ζητούν οι έμποροι

Σειρά μέτρων για τη στήριξη του εμπορικού κλάδου ζητά με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας.

Σύμφωνα με τη σχετική επιστολή, εκτός από την παροχή ρευστότητας απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος, οι έμποροι αιτούνται μία σειρά από φορολογικές και άλλες ελαφρύνσεις.

Συγκεκριμένα, τα αιτήματα αφορούν στα εξής:

* Την πλήρη κατάργηση της προκαταβολής φόρου για εφέτος

* Τη μόνιμη κατάργηση του «έκτακτου» τέλους επιτηδεύματος

* Την επέκταση της θεσμοθετημένης μείωσης των ενοικίων κατά 40% για τις εμπορικές επιχειρήσεις έως το τέλος του 2020, με ταυτόχρονη μείωση 40% του ΕΝΦΙΑ όσων ιδιοκτητών συμμετέχουν σε αυτό το μέτρο και για τα αντίστοιχα ακίνητα

* Τον εκσυγχρονισμό του καθορισμού και της λειτουργίας των ΚΑΔ, με δυνατότητα άμεσων  και τεκμηριωμένων τροποποιήσεων από τις επιχειρήσεις.

Φθηνή ρευσότητα

Επιπλέον, ο εμπορικός σύλλογος ζητά τη δημιουργία ενός δάνειου “covid19”, χωρίς τις τράπεζες, για να φτάσουν μικρότερα ποσά σε πολλούς και όχι πολλά σε λίγους, με:

1. την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου, την Αναπτυξιακή Τράπεζα και το τραπεζικό σύστημα

2. νέο μοναδικό ορισμό βιωσιμότητας τα πλήρως ρυθμισμένα χρέη την 31-12-2019

3. υποχρέωση πληρωμής αποκλειστικά φόρων και εισφορών,  προμηθευτών, επιταγών και ενοικίων.

Σύμφωνα με την πρόταση, τα ποσά χρηματοδότησης μπορούν να συνδεθούν με τον ετήσιο κύκλο εργασιών του προηγούμενου έτους και την μισθοδοσία της επιχείρησης.

Τα δάνεια να έχουν διάρκεια πέντε ετών, με περίοδο χάριτος μέχρι 30-6-2021 και να είναι εγγυημένα από το Ελληνικό δημόσιο, τουλάχιστον στο 80% του συνολικού ποσού, ενώ το επιτόκιο πρέπει να είναι και αυτό επιδοτούμενο.

Για τα συγκεκριμένα δάνεια, ρητά δεν θα απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις, παρά μόνο ενοχική εγγύηση των φορέων της επιχείρησης.

Τέλος ζητείται ένα πρόγραμμα με μικροπιστώσεις, με άμεση νομοθέτηση σε εφαρμογή της υπάρχουσας ευρωπαϊκής οδηγίας του θεσμού των Μικροπιστώσεων ή αλλιώς Μικροχρηματοδοτήσεων.

Έτσι, θα χορηγηθούν χαμηλότοκα δάνεια έως 25.000 ευρώ, τα οποία πρέπει να απευθύνονται σε υφιστάμενες πολύ μικρές επιχειρήσεις, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, ενώ οι εγγυήσεις να παρέχονται από εξειδικευμένους δημόσιους φορείς, Αναπτυξιακές τράπεζες και ΕΣΠΑ.