A- A+
Έκπτωση 40% στα ενοίκια για όλο το 2020 ζητούν οι έμποροι που πλήττονται από την κρίση

Σε αδυναμία καταβολής των μισθωμάτων για το ακίνητο που χρησιμοποιούν έχουν έλθει χιλιάδες επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους, καθώς η αγορά είναι νεκρή.

Πλέον έχουμε εισέλθει στην τέταρτη εβδομάδα που όλα τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά. Όσα δεν κάνουν πωλώσεις με e-shop, έχουν μηδενικά ταμεία όλο αυτό το διάστημα.

Η κυβέρνηση μερίμνησε, νομοθετώντας την έκπτωση του 40% στο ενοίκιο για όλες τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με εντολή δημόσιας αρχήες για το Μάρτιο και τον Απρίλιο και για τις υπόλοιπες που χαρακτηρίζονται βάση ΚΑΔ ως πληττόμενες μόνο για τον Απρίλιο. Δείτε εδώ λεπτομέρειες

Ωστόσο, στην αγορά ξέρουν ότι μεγάλο ποσοστό των ενοικίων δεν θα πληρωθεί τουλάχιστον για το τρέχοντα μήνα.

Ζητούν έκπτωση για όλους τους μήνες

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών έχει θέσει θέμα για την επέκταση του συγκεκριμένου μέτρου σε όλους τους μήνες που απομένουν έως τη λήξη της χρονιάς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «αποτελεί πλέον ανάγκη η μείωση αυτού του 40% στις μισθώσεις να διατηρηθεί τουλάχιστον έως το τέλος του 2020, ώστε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις νέες δύσκολες συνθήκες που θα διαμορφωθούν στην αγορά».

Όπως εξηγεί, εάν αυτό προβλεφθεί με νομοθετική παρέμβαση, θα αποφευχθούν ανούσιες διαπραγματεύσεις και διαμάχες μεταξύ ιδιοκτητών και μισθωτών.

Εξάλλου, υπενθυμίζει ότι από την αρχή είχε ζητήσει το διάστημα που οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές με απόφαση της κυβέρνησης, να μην καταβάλλονται ενοίκια και οι ιδιοκτήτες να συμμετέχουν στα προγράμματα ενίσχυσης που αφορούν όλους τους οικονομικά ενεργούς συμπολίτες.

«Επειδή αυτό δεν πραγματοποιήθηκε, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί νομοθετικά ότι όποιες οικονομικές εκκρεμότητες δημιουργηθούν το κρίσιμο αυτό διάστημα, το δίμηνο Μαρτίου και Απριλίου, να μην δημιουργούν δικαίωμα έξωσης, αλλά να προβλέπετε η δυνατότητα αποπληρωμής τους σε διάστημα έως 12 μηνών.